ke_p Creative Commons License 2003.08.10 0 0 753
Most jöttünk meg Krétáról, tele vagyok élménnyel.
Csak röviden:

informálódás
- az első helyen áll ez a topik
- a másodikon a kreta.lap.hu
- nem volt szerencsém a www.kreta.hu-val, mert bárhányszor néztem, soha nem jött be semmi
- sok infót kaptam még ismerősöktől és egy könyvből, aminek Görög szigetek, vagy ilyesmi a címe, nem vettem meg, könyvesboltban böngésztem

odajutás
utazási-iroda-ellenes vagyok, ezért évek óta úgy nyaralunk, hogy repjegy megvesz, aztán a reptéren rent-a-car és nyomás.
Ezt most talán nem így kellett volna, mert pont a csúcsszezonban találtunk Krétára, így igen nehéz volt a szálláskérdés. Ami tetszett volna, ott teltház volt.

Nevetséges, hogy a heraklioni reptérről nincs közvetlen buszjárat a heraklioni buszpályaudvarra, a legközelebbi megállótól kutyagolni kell vagy 500 métert, ami csomagokkal elég macerás. Taxizni kellett volna, az elég olcsó, fix árakkal dolgoznak a nyelvet nem beszélő sofőrök (még a köszönést sem értik, ha az nem hello!).

Rethymnont választottuk az előzetes infók alapján, mert nem akartunk magyarok között nyaralni (honfitársaink inkább kelet felé mennek) és mert ez a város a sziget közepén van, innen jobban elérhető minden.
A buszpályaudvaron Lefteris szólított le minket, és fehér Alfa Romeoján elvitt a központban lévő saját szállodájába. Ez EUR 30 lett volna hármunknak minden nélkül, két tiszta és nagyon egyszerű, légkondis szobában. Nem tetszett, ezért továbbvitt minket, mert előre megígérte, hogy nem fog morogni, ha nem mellette döntünk.
A következő szálloda drága volt (EUR 130) proccos, viszont szűk és ételszagú, a harmadik, a Hotel The Artemis (EUR 112 reggelivel) megfelelőnek tűnt.
Nem volt ezzel a szállodával baj, csak egy órát kellett takarítanunk kicsomagolás előtt, mert minden koszos volt, a rejtett légkondiból olykor csöpögött a víz, a fürdő fala átázott, a zuhanygégéből több helyen spriccelt víz és olyan kopottas volt az egész.
Pazar volt viszont a reggelijük, néha már terhesen figyelmes személyzettel (ötször kérdezték meg 10 percen belül hogy kérünk-e még kávét, pedig tele voltak a csészék).
Három nap után - némi helyismeretre szert téve (Renault Mégane EUR 50/nap) átvonultunk a szomszédos Plataniasba, ott is a Hotel Mantenia nevű
szállodába (EUR 74 reggelivel)
Rethymnon és Platanias olyan, mint Siófok és Zamárdi, szinte egybenőttek, előbbi bícse olyan, mint Ciprus, tengerpart napágyakkal és ernyőkkel, járda, forgalmas út, szállodasor-üzletsor több kilométer hosszan. Utóbbi olyan, mint a Balaton volt 30 éve. Forgalmas út, kétoldalt üzletek és tavernák, beljebb szállodák, a bícs 200 méterre, helyenként kiépített aszfaltút üdülőkkel, másütt pedig nádas, szemétdomb, kecskék.

A Mantenia:

Egyszerű és kínosan tiszta, csendes, családias szálloda. A medence kábé 30 méter hosszú, az eleje egyméteres, a vége több mint kettő. Gyönyörű növényzet veszi körül.
A szoba kényelmes, a törölközők és az ágynemű nem tökúj, de előbbit naponta, utóbbit kétnaponta cserélik. (nincs ez a környezetvédelmi cicó, mint mindenütt a világon)
A bícs öt percre van, fizetős napágyakkal, de a szálloda ingyen biztosít napernyőt. Sőt, a tyúkanyós főnökasszony welcome drinkkel fogad, búcsúajándékkal köszön el és menet közben mindenben segít, amiért külön nem fogad el semmit.
Ritka jól éreztük magunkat nála.

étkezés
Hárman sörrel-borral általában 20 és 30 EUR között vacsoráltunk, jobbnál jobb helyeken. A legdrágább a Rethymnoni Giorgo volt, ami egy kicsit még lehúzós is, nagyon oda kellett figyelni, mert szerették félreérteni a rendelést, közben a füligvigyor svéd tulajnő simogatott, csicsergett, stb, a legolcsóbb a Platanias előtt lévő Zizisz, vagy miafene (így mondták, de a leírás nem is hasonlített erre) volt (18 EUR) ahova a helyiek küldtek, hogy az nem turistakajálda, ezért a legjobb a környéken.
Nos nem is az, de egyrészt nem főznek olyan jól, másrészt az esztétikumra semmi figyelmet nem fordítottak, tehát egy nyamvadt salátalevél sem került a tányérokra - szemben a néhány euróval drágább éttermek fotós étlapjain szereplő ételköltemények csicsáival. Meg aztán jobban szeretjük a sört hűtött krigliből inni, mint csorba vizespohárból.

kirándulások
Autót lehet bérelni EUR 30 és 100 között, előbbi egy fityfiritty dévu légkondi nélkül, utóbbi egy pözsó kabrió. Az átlag a napi 50, de érdemes több napra és alkudni, meg azt kikötni, hogy a reptéren hagyhatjuk.
Nagyon lazán kezelik az egészet, az autó állapotát és a benzint is. Bennük meg sem fordul, hogy miért kellene a szerződésre ráírni a végén, hogy "hiánytalanul visszavettem".
A szervezett utakra nem érdemes befizetni, kivéve a hajózásokat, mert ezek drágák viszont nem sokat érnek. Maszekben érdemes a környékbeli kolostorokat (Arkadi, Arsani) megnézni, továbbá meglátogatni a Maroulas nevű falut, ahol egyrészt megállt az idő, másrészt csodás panoráma nyílik vagy 15 kilométernyi partszakaszra.
Nem szabad kihagyni a déli parton lévő Prevelit, ahol egy hegyi kolostor az egyik látnivaló, a másik a Palm Beach, ahol százméteres kanyonból folyó ömlik a tengerbe, csodás sziklafalakkal övezve.
Ugyancsak kihagyhatatlan Knossos, a négyezer éves romváros, Heraklion mellett. Ez tipikus turistahely, hatalmas tömeggel, a kettes busszal kell menni, autóval nem szabad.

nációk
a környéken főleg francia, skandináv és holland turisták voltak, kevés olasz, néhány lengyel és elvétve németek. Szerencsére orosz egy sem volt és csak Prevelinél találkoztunk egy szimpi magyar családdal.
A világon mindenütt jelenlévő üdülőrém, az éjszaka részegen üvöltöző németek, nem jelentkezett.

hazajutás
Ez volt az utunk gyenge pontja. EU csatlakozás ide vagy oda, a görögök még mindig totál alkalmatlanok arra, hogy lekezeljék a reptéri turistahadat. Több mint két órát álltunk sorba, és az utolsó húsz perc alatt vették fel a népet, kapkodva, hibát hibára halmozva. Még a gépre is feljöttek kicserélni egy papírt, ellenőrizni, egy útlevelet. Sajnos az összes eddigi görög utam során ezt, illetve ennél rosszabb dolgokat tapasztaltam.
A gépen nem tudom, mi volt rosszabb. A reptéren a sorokat leelőző, a leüléskor azonnal sört követelő aranyláncos siserehad, a mellettem ülő bácsi, aki az orrát a kezébe fújta, a kezét meg az ülésbe kente, vagy a mögöttem hisztiző anyuka a kisfiával, aki kikövetelte a gyerekének az összes kispárnát és nem volt hajlandó egyet visszaadni egy elalvó kisgyereknek, holott az övé egy percet nem ült a székében. (anyuka sem :((( )

A legutóbbi görög nyaralásból hazatérve megfogadtuk, hogy építünk egy medencét és nyáron többet nem megyünk sehova.
Most talán már meg is csináljuk.

(bocs ha hosszú voltam)