Galfi Gergo Creative Commons License 2003.08.08 0 0 529

Ha az egyetlen kritérium a fénysebesség túllépése, akkor a kvantum teleportáció bizonyítása során tapasztalt kb 4X fénysebességű kvantum állapot átvitel akár bizonyítéknak is számíthat.

Nem minden tachion, ami fenysebessegnel gyorsabban halad! Nem akarom ujra leirni, amit mar sokan leirtak mas topikokban, csak roviden: a kvantum teleportacio nem alkalmas fenysebessegnel gyorsabb informaciotovabbitasra. De meg ha igy is lenne, az eddig elvegzett kiserletekben olyan "hagyomanyos" reszecskeket hasznaltak, mint foton es elektron. A tachion viszont onallo reszecske (volna, ha letezne).

Érdek
Azt, hogy mi tortenik Planck-hossz nagysagu terido tartomanyokben, nem tudjuk, Feynman se tudta. Sejtesek persze vannak, igy akar az is igaz lehet amit Feynman gondolt, de tankonyvekben altalaban csak kellokeppen megalapozott dolgokat illik leirni.


Mások ("felkent" fizikusok is)ugyan ilyen mértékeken belül a megmaradási törvények megsértését is elfogadják, miközben a tankönyvekben csak a matematikát írják le, (ha leírják) és zavaros, valós fizikai tartalom nélküli valószínűségi amplitudok elméletével zavarják össze az embert.

A valoszinusegi amplitudok elmelete csak annak zavaros, aki hagyja magat osszekavarni:)
Lassan 80 eves a kvantummechanika, most mar azert eleg sok olyan konyvet megirtak, amiben ertelmesen el van magyarazva (pl. Marx Gy. Kvantummechanika). Ahhoz, hogy megmagyarazzal bizonyos kvantumos jelensegeket valoban nem szukseges mondjuk a Hilbert-ter fogalmanak az ismerete, de ha nem csak kvalitativ, hanem kvantitativ leirasat akarod adni egy jelensegnek (pl. egy bonyolultabb molekula rezgesi spektruma), akkor bizony elo kell venni a kvantummechanika teljes matematikai apparatusat. Egyebkent a megmaradasi torvenyek nem serulnek a QM-ben sem, csak atfogalmazodnak nemikepp.

Előzmény: NEXUS7 (526)