NEXUS7 Creative Commons License 2003.08.07 0 0 526
Milyen "részecske" is a tachion?

Ha az egyetlen kritérium a fénysebesség túllépése, akkor a kvantum teleportáció bizonyítása során tapasztalt kb 4X fénysebességű kvantum állapot átvitel akár bizonyítéknak is számíthat.

Érdekes Feynman QED(kvantum elektro dinamika) című könyvében a kvantumos folyamatokat úgy értelmezi, hogy megengedett a fénysebesség túllépése a Planck állandó által meghatározott nagyságú tér/idő dimenziókban. Ezt egy átlagos fizika tankönyv azért nem merészelné így leírni. (Amit szabad Jupiternek, nem szabad a kisökörnek!)
Mások ("felkent" fizikusok is)ugyan ilyen mértékeken belül a megmaradási törvények megsértését is elfogadják, miközben a tankönyvekben csak a matematikát írják le, (ha leírják) és zavaros, valós fizikai tartalom nélküli valószínűségi amplitudok elméletével zavarják össze az embert.
Pedig a lényeg annyi, hogy ha sokszor elvégzel egy adot kvantum mechanikai kísérletet (részecske szórás, stb), akkor több esetben (mondjuk úgy bizonyos statisztikai valószínűséggel) találkozol olyan eredményekkel, amikor a részecske csak úgy kerülhetett bizonyos tartományokba, ha valahonnan extra impulzusra/energiára tett szert. Vagy is a klasszikus fizika szerint nem lehetne ott.

Előzmény: Olcsolab (525)