plus1 Creative Commons License 2003.07.29 0 0 101
Futrinka!
Állatkereskedések persze párban ajánlják, mert így rögtön kettőt lehet eladni. Nálam mindig kevesebb a mókus, mint a vevő, így nekem ez nem érdekem. Mégis többször vittek párban, de legtöbbször külön ketrecben.
Még nem próbáltam a háremes tartást, mégis történt már tragédia. Négy hónapos kölykök voltak még együtt, kisebb veszekedések már előfordultak, de ennek akkor még nem tulajdonítottam jelentőséget. Aztán egyszer úgy összevesztek, hogy az egyik elpusztult, a másiknak pedig megnyúzták a fejét. de túlélte. (Azóta is megvan, nagyon jó anyuka lett Kopiból.)

Hogy miért próbálom meg mégis:
1. Több helyen láttam együtt tartani őket, de csak megfelelő méretű ketrecben. Egy német mókus tenyészetben minden csíkos párban volt, sok éve tartja így probléma nélkül. Kb. 1x2m alapterületen, 2 m magas ketrecekben. Egy másik német tenyészetben 1 fiú és 3-4 lány volt együtt. Egy barátom szintén német tenyészetben vásárolt fehér csíkosokat, ott egy 5x4 m-es szobában tartották őket együtt, legalább 30 mókus volt ezen a területen! Pedig a fehér csíkos még agresszívebben védi a területét.
2. Valóban azt lehet mondani, hogy a csíkos mókus a természetben is egyedül él. De ezt nem úgy kell érteni, hogy hermetikusan elzárva a fajtársaitól, a területe köré vont képzeletbeli kerítés mögött, amit nem lépnek át. Kommunikálnak egymással, sokszor összetalálkoznak fajtársaikkal, köszöntik egymást és persze néha összevesznek. Ez hozzátartozik az életükhöz és ha komoly veszekedés alakul ki, az egyik elmenekül. Ha tud hová. Ha ezt biztosítani tudjuk fogságban is, akkor ez a tartási mód közelebb van a természetes körülményekhez, mint egy magányos ketrec.
3. Az előbbi pontban írtakra utaló jelek:
a) Egy állatorvos (aki egyébként mókustenyésztő is) kifejezetten ajánlja, hogy a lány mellett tartsanak egy fiút is, még ha külön ketrecben is. A lányoknál előfordulhatnak hormonálias okokból fellépő problémák: szőrzethullás, stb.(lásd a topic elején pl.). A fiú jelenléte megelőzi ezt. Ezen én csodálkoztam, de ő jobban ért hozzá.
b) Az egymás mellett álló ketrecek lakói gyakran összedugják az orrukat. Ha új szomszédot kap valamelyik, azzal eleinte barátságtalanok, támadnák, de idővel legtöbbször kialakul ez a "mókuspuszi".
c)Kommunikálnak egymással. Egy veszélyesnek ítélt zajra mindig felhangzik egy vészjelzés, amire az összes mókus megdermed. És nem csak a lányok adják ezt a hangot, így nem csak arra utal, hogy a kölykök neveléséhez szükséges. Egyszer előfordult, hogy este beszökött közéjük egy macska. Nem vettem észre, bezártam az ajtót, majd amikor másnap reggel bementem, percekig hallgattam, hogy mi bajuk lehet. A helyiség három sarkában egymás után folyamatosan 5 másodpercenként furcsa füttyentés hangzott. És mindig ugyanabban a sorrendben. A többi mókus pedig meg sem mozdult. (Szerencsére nem történt semmi baj, a macska egy sarokban gunnyaszott.)
Szóval ezek a jelek és mások által a természetben megfigyelt viselkedési formák alapján úgy gondolom, hogy a csíkos mókusok, mégha csak laza kapcsolatban is, de kolóniákban élnek. Ettől persze még jól megvannak egyedül, nem igénylik a társaságot olyan fokon, mint a párban élő állatok.
4. A kanadai vörös mókusaimnál nem maradtak meg a kölykök, így a számukra készített ketreccel adódott a lehetőség, hogy kipróbáljam.

Előzmény: plus1 (89)