Karel von Bahnhof Creative Commons License 2003.07.29 0 0 4
Nem tudom, életre kelthető-e így egy év után ez a topic, de hátha...
Én a hétvégén voltam hirtelen felindulásból elkövetett egynapos villámlátogatáson Mamaiában. Miután Tusnádfürdőről autóztunk 9 órát (inkluzíve egy órányi kevergés Bukarestben...), Constantában automatikusan rákeveredtünk a mamaia-i földnyelvre vezető útra, majd 20000 lej megfizetését követően be is léphettünk a nyaralóhelyre. Mivel sem helyismeretünk, sem szállásunk nem volt, bementünk az első szimpatikus szállodába, és kivettünk egy szobát egy éjszakára (Hotel Condor** - 2.000.000 lej/szoba/éjszaka, teljesen rendben volt, tiszta, igényes, szép fürdőszoba, erkély, hűtőszekrény, TV) A parkolás macerás, óriási tömeg van, a szállóvendégeken túl alkalmi strandolók, vagy éjszakai életet élők. Ráadásul mindez pénteken történt, amikor mindenki megkezdte a hétvégét.
A tengerpart homokos (apró kagylótörmelékkel), napernyőket, ágyakat lehet bérelni. A tenger kb. 22 fokos volt, 50-60 métert be lehetett gyalogolni, utána mélyült. Jó nagy hullámok voltak, lehetett élvezkedni:) A víz viszonylag tiszta, élvezeti értékéből csak egészen keveset von le az északi irányban mutatkozó olajfinomító sziluettje...
A homokos parti sávval párhuzamosan - az általunk bejárt kilométernyi szakaszon, de valószínűleg végig a földnyelven - üzletsorok, éttermek, bárok és egyéb pénzköltő-szórakozó helyek találhatók. Távolabb aquapark-szerűség, óriáscsúszda, hallotunk jet-ski-t is menni, gondolom vízijárműveket lehet mindenfélét bérelni.
Este, sötétedés után a strandolók helyét átveszik a korzózók. Jó sokan vannak, de mégis hangulatos a hely. Majdnem olyan, mint Rimini, vagy Pattaya, és élvezeti értékéből még az sem von le semmit, hogy román a sokaság az ember körül. Amilyen visszataszító és nyomasztó némely román falu Nagyvárad és Kolozsvár között az út mentén, annyira civilizáltak és kulturáltak voltak az itteni emberek. Bukarest és Constanta is kellemes meglepetés volt, a szegénység ugyan szembetűnő a városkép alapján, de a kiemelt helyeken sokkal jobb állapotban vannak az utcák, terek, mint Budapesten.
Az erdélyi árszínvonal kb. háromszorosára lehet számítani a tengerparton, de így sem haladja meg a magyar nyaralóhelyek árait. Egy sör 25-50.000 lej, egy konyak 80-100.000, kóla 20-40.000. Étteremben enni is magyar árakon lehet. Erdélynél tehát lényegesen drágább a hely, de ez érthető is.
Összességében azt tudom mondani, hogy nagyon kellemes benyomásokkal távoztunk másnap délelőtt Mamaiából, különösen a sztereotíp várakozások után. Érdemes lenne akár hosszabb időre is elmenni, akár gyerekekkel együtt is, ők sem unatkoznának.
Előzmény: bogyó (3)