mEdvE Creative Commons License 2003.07.28 0 0 536
Ha az ingatlanonkénti jelzálog értéke nem éri el az ingatlan hitelbiztosítási (HB) értékének kb. 35%-át (banktól függ a pontos százalék), akkor a bank nem nézi a jövedelmed (azért egy minimálbér szükséges). Ha ezen felül van a kölcsön, akkor a bank megszabhatja a fizetésed függvényében a maximális havi törlesztőrészletet (általában a nettó fizetésed 35-40%-a lehet max.). Ez általában azért elég szokott lenni, és reális is (minimálbérrel nehezen fizetnél havi 70 pénzt - azért a bankok sem hülyék).
A családiházrészjogcím (de szép szó :-)) végülis mindegy, ha lehet jelzálogot tenni rá, akkor jó lesz.
A konkrét esetedben nem bíztatlak sok jóval: a megvásárolni kívánt lakás HB értékére hajlandóak a bankok kölcsönadni: ez pedig az általuk becsült ingatlanérték kb. 80%-a. Példa: 10mFt-s vételárú ingatlant a bank 9mFt-re becsül, ennek a HB értéke 7.2mFt. Ezt veheted fel kölcsönre (természetesen csak akkor, ha van megfelelő ingatlanfedezet: ebben az esetben minimálbérrel kombinálva 2.5mFt-t vehetnél fel, ha nem lenne más ingatlanod, amire jelzálogot tehetsz (35%-kal számolva), de a maximum is (nem minimálbérrel) kb. 4.5mFt (60%-kal számolva)). Ha mondjuk szüleid lakása elég értékes, akkor elképzelhető, hogy a teljes HB-t (7.2mFt-t) fel tudod venni hitelbe, azonban ez még messze van a teljes vételártól (ami példánkban 10mFt volt).
Konklúzió: önerő nélkül szinte teljesen esélytelen vagy, még ingatlanfedezettel is, 1-2mFt _mindenképpen_ szükséges.
Szükséges feltétel még: általában min. 6 hónap munkaviszony a jelenlegi munkahelyeden (van olyan bank, aki 2 évet is kér).
Sajnos ez a helyzet.
Előzmény: Jesus Screamer (535)