ilang_ Creative Commons License 2003.07.24 0 0 660
...
Fejtő : Attila nagyon is megbánta, hogy azt a verset írta, mert alapjában véve nagyon tisztelte és szerette Babitsot, csak az fájt neki, hogy Babits nemhogy nem ismerte el, hiszen több versét azért hozta a Nyugat, de nem ismerte el őt teljes nagyságában. Attila egyik legboldogabb pillanatát hadd mondhassam el. Ő ment el Bartók Bélához azért a cikkért, amit a Szép Szónak megígért, és ragyogott az arca. Mi van, Attila? Mi van? Képzeld, Bartók azt mondta nekem: te Attila, te az vagy a magyar költészetnek, ami én vagyok a magyar zenének. Hát ennél nagyobb elismerést életében Attila nem is kapott, de Bartók szájából is ez egy komoly kijelentés volt. Bartók volt egyike a keveseknek, nagyon keveseknek, akik látták Attilában azt a költőt, akiről nekrológomban azt írtam, hogy megadatott neki a tökéletesség adománya. A tökéletesség nagyon nehezen elérhető, de Attilának van legalább ötven olyan verse, amit költőileg egyszerűen tökéletesnek lehet mondani.
Faludy Még csak annyit hozzá, Magyarországon elég nehéz költőnek lenni...
... Eleinte úgy volt, hogy a jelenkor nagy költője, értve alatta a harmincas éveket, negyvenes évek elejét, az Szabó Lőrinc. Attila, hogy mondjam, valahogy másodrangú személy volt, és aztán hirtelen kezdett az idő változni lassan, és akkor kiderült, hogy Attila különb költő Babits Mihálynál és különb költő Kosztolányi Dezsőnél és különb Tóth Árpádnál és különb József Attilánál, és az egyetlen, akihez vissza lehet menni, hogy nagy költő volt, Attila méretei szerint, az Ady Endre volt. Szóval hirtelen támadt, mondjuk a 40-es évek végén, az 50-es években az, hogy Attila a nagy magyar költő, a XX.század egyik legnagyobb költője, és ezt külföldön is bizonyos mértékig elismerik.
Fejtő Kezdik elismerni.
Faludy Adyról sohasem ismerték el.
...
Rettenetes temetés volt. A december eleji gyönyörű napfény, porhó az országúton itten, ott álltunk talán, azt hiszem, hogy nem is többen, mint tizenöten, mert a falu népe az később jött ki a koporsóhoz, tudod, és a csendőrök köztünk és a falu népe között. A falu népe nem a költőhöz jött ki, hanem az öngyilkoshoz...
... És a Jolán meg ott állt, tudod, a sufninál, amiben benn volt Attilának a holtteste, és kiabált az ajtó előtt, Attilám, drága bolondom, gyere ki! Hát szóval nagyon szomorú temetés volt.
Fejtő Nagyon szomorú. De valahogy illett is József Attilához azért ez a temetés. Hát látod József Attilát úgy eltemetni, hogy tömegek, tízezrek siratják? Nem, így Franciaország siratja az ő nagy költőit.
...
-
Előzmény: Törölt nick (388)