iMre Creative Commons License 2003.07.18 0 0 3692
Ma megesett az elso olajcsere (1,4/8V). 7500km van az autoban es Castrol GTX5 Magnatec SAE 10W-40, AP SL kerult bele. Kicsit meglepodtem mikor ez az amugy kicsi motor majdnem 4L olajat benyelt (3,8L).

Egy erdekes dologra figyeltem fel a Szervizkonyvben (amibe a revizios pecseteket utik): az en konyvem 5 nyelvu: francia, torok, angol, roman, bolgar. En romaniaban elek, ugyhogy a roman reszt olvasgattam; nalunk a benzines Thaliakat 15.000 kilometerenkent kell bevinni teljes reviziora. Mindegyik nyelvnel kulon lapszamozas van, mindegyik nyelvnel a 16. oldalon van egy figyelmeztetes: amennyiben az autot tulnyomoan varosi kozlekedesben hasznalja, sok hideginditas, ... ajanlott, hogy az olajat 10.000 kmnel cserelje. Ezt irja a roman fejezetben! Az osszes tobbinel 7.500 kilometert ajanl. Erdekes, romania nem a jo uzemanyagarol hires es megis nekunk tobbet ajanlanak.
A fenti magyarazat a logikaja amiert en 7.500kmnel lecsereltettem az olajat.

Osszehasonlitaskent, arak nalunk:
- 5L Castrol ~11.000ft
- Purolator (amerikai) olajszuro: 1.000ft
- munkadijj Renault Kolozsvar: 2.000ft
- borravalo: 350ft

Ha masnal is ilyen tobbnyelvo Szervizkonyvet adtak, erdekes lenne utananezni, hogy mit ajanlanak kulombozo nyelveken.

Erdeklodtem a pollenszuro irant a szervizben: allitolag egy Thaliaba sem tesznek, de megvan a helye, lehet rendelni szurot es szurofedot; kb. 10.000ft a beszereles es az alkatresz osszesen.
Kerdeztem, hogy eldugulhat-e valami ha nincs, bejon a kosz, levelek, ... stb. azt mondtak semmi gond, nyugodtan lehet nelkule jarni, ezt csak az allergiasoknak talaltak ki, regebb mind enelkul voltak es jol mukodtek; ez csak egy uj divat, a vevore raakasztani, ha kell ha nem.
Kellemes hetveget mindenkinek,
Imre