lamed Creative Commons License 2003.07.17 0 0 360
Sziasztok

A napokban szereltettem klímát tetőtéri lakásunkba. York, 2,1 kW, 117ezer+ÁFA. Felszerelés 55ezer, számla nélkül. A hálószobába tettetük (3x3m, de a légköbméter kevés a tető miatt). Beállítottuk 26 fokra, és vártuk, mi lesz. A levegőt lehűtötte percek alatt, aztán csak a ventillátor ment. A hőmérséklet nőtt, elérte a beállított értéket, és a gép hűteni kezdett. Pillanatok alatt iszonyú hideg lett, de a kompresszor még ment egy kis ideig. Aztán kikapcsolt, és megint kezdett emelkedni a hőmérséklet. Így fél óránkét kb 10 fokos hőingadozást tapasztaltunk, amit egy éjszakán keresztül szerintem nem lehet túlélni. Ezért átrakattuk a gépet a fal túloldalára a nappaliba (kb. 60 légköbméter). Szerelés 25ezer ÁFA nélkül (jó nagy szívás). Tegnap a melegben 3 óra alatt hűlt le a levegő kb. 30 fokról 26 fokra, de esete kikapcsoltam, mert kint is hűvös lett. Érdekes, hogy amikor a hőmérő bent 28 fokot mutatott, kintről belépve sokkal nagyobb hőmérséklet-különbséget éreztem, kb 25 fokra gondoltam, amíg meg nem néztem a hőmérőket.
Az első terv miatt (hálószobai felhasználás) fontos volt az alacsony zajszint a típus kiválasztásánál, de ez is szörcsög egy ideig, amikor bekapcsol a kompresszor. Úgyhogy emiatt sem tanácsolom senkinek hálószobába tenni. A felszerelés után folyamatosan zajos volt, vissza kellett hívni a szerelőket, akik töltöttek még bele gázt (az új környezetbarátabb gáz miatt valamivel magasabb nyomás kell, mint az R22-nél).
Előtte mobilklímát (régi Carrier, 2,6 kW) is kipróbáltam, de nem vált be. Zajos, mert egy dobozban van a kompresszor is (nem mobil split volt), és nem is elég hatékony, mert a kifújt levegő helyett kintről jön be a meleg. Kb. 5 óra alatt csökkentette a nappali hőmérsékletét 2 fokkal.