Zete Creative Commons License 2003.07.15 0 0 3928
Na, legalább megértettem, mi is az a "minszab", amiről szó volt itten az elmúlt héten.
Megnéztem az Általad idézett weboldalt, pusztán a kíváncsiság kedvéért (eszem ágában sincs semmilyen fokozat megszerzésére törekedni).

Egy mondat ragadott meg különösen:
"Egy túrán belül is az eltérő nehézségű szakaszokat külön-külön kell pontozni. "

Néztem a pontozási táblázatokat is, és eszembe jutott, hogy pl. akármelyik korábbi Kárpátokbéli túrámon hogyan is lehetne megadni ezt a pontszámot. Igen lazán lehet venni pl., hogy az adott részszakasz milyen kategória is, ráadásul nem mindig (sőt kifejezetten ritkán) állnak rendelkezésre "kalauzidők", szint, táv adatok, stb - főleg Erdélyben. A kiírás sem a legpontosabb, persze, de mit értek volna vele, ha akár 50 oldalban részletezik a kombinált túrák pontozását? Ahogy én látom, itt arról van inkább szó, hogy körülbelül ennyit és ennyit ér egy túra, ehhez a számértékek csak támpontok. Az értelmezés kicsit nyitott, nem is szólva az "egyéni túranapló"-ról, amibe aztán kis jóindulattal azt ír az ember amit akar. Csak az tudja, mennyi is volt pontosan a túra, aki ott volt (vagy még az se). Szal lehet tökölődni ezerrel, hogy 145,8 vagy 139,9 pontot ér egy túra, de van-e értelme véresen komolyan venni egy ilyen fajsúlyú kérdést?
A minősítéseket előbb-utóbb úgyis megszerzi az ember, ha némi rendszereséggel túrázik. Az se okozhat gondot, ha netán vár még az illető egy-két hónapot, amikor már tutira átlépte a szükséges határt az adott fokozathoz. Szvsz ezen belül a részleteken rágódni (pl. teljesítménytúrán a kiiírt vagy a tényleges távot/szintet kell-e beszámítani) gittegyleti téma...

Előzmény: galendil (3926)