szürkesün Creative Commons License 2003.07.07 0 0 249
600-ból CSAK EGY !!!

Funar nem lehet többé polgármester
13:09, 7.7.2003

Gheorghe Funar nem indulhat többé a helyhatósági választásokon, miután egy büntetőjogi perben a suceavai bíróság jogerősen és visszavonhatatlanul pénzbírságra ítélte. A szóban forgó esetben a kolozsvári polgármestert rágalmazás és becsületsértés miatt a megyei rendőrparancsnok, Teodor Pop Puscas perelte be. Az ügy tárgyalását Kolozsvár polgármesterének kérésére a Legfelsőbb Bíróság helyezte át Suceavara, ahol első fokon büntetőjogi pénzbírsággal sújtották a városvezetőt, aki ekkor fellebbezett az ítélet ellen.

Ezt követően az ügy tárgyalását a suceava megyei törvényszék hatáskörébe utalták: miután a feleket a múlt héten kihallgatták, a taláros testület kimondta a végleges és visszavonhatatlan végzést, amely ellen Funar már nem fellebbezhet. Bár Kolozsvár polgármesterének mindössze ötmillió lejnyi büntetést kell fizetnie, ez bekerül a rendőrségi nyilvántartásba, s a városatya ezt követően büntetett előéletűnek számít.

Funarnak mintegy hatszáz perét tárgyalják különböző fokokon a bíróságok. Mivel a mostani ítélet nem jár szabadságvesztéssel, a törvények értelmében Funar továbbra is a város élén maradhat, de a jövő évi helyhatósági választásokon már nem indulhat.