mergez Creative Commons License 2003.07.05 0 0 306
Hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy növényeink előbb-utóbb elfogyasztják a földből a tápanyagokat (főleg a leander), épp ezért nincs mese, tápoldatoznunk és tavasszal intenzíven öntöznünk kell. Én az Universol nevű tápszert használom és nálam nagyon bevált, amúgy boltban nem nagyon kapni, inkább csak virágpiacon, nagykerben. Érdemes próbálkozni a Vitaflóra virágzásindítójával, vagy akármelyik márkás tápszergyártó termékeivel, csak az NPK (nitrogén-foszfor-kálium) összetételre kell odafigyelni, ahol a foszfor-kálium legyen nagyobb arányban. Legjobb talán a 2:1:2 arányú oldat a folyamatos növekedéshez és virágzáshoz.

Szóval, kedves felixanyul, nálad is tápanyaghiány és talán a kevés napfény lehet a lassú fejlődés oka. Egy év alatt a leander simán kiszipolyozza a földjét és - ha átülteted - a friss föld sem tartalmazza mindazt, ami még plusz neki kellhet (foszfor, kálium, mikroelemek: vas, magnézium, bór stb.).

Én jól látom az én leandereimen, hogy idén a tavalyihoz képest sokkal nagyobb hajtásokat hoz és dúsabban virágzik és a mostani felhőszakadások sem verték le a virágokat. Úgyhogy hajrá tápoldatozni!

Előzmény: felixanyul (305)