Tamerlán Creative Commons License 2003.07.03 0 0 163
livefast
és
hegyivadász,

hasznos lesz, ha áttekintjük az MSZP és a kedvezménytörvény „történelmi” viszonyát.
Hogy a tárgyilagosság ne sérüljön, kizárólag a Népszabadságra támaszkodunk (:-).

Tehát (a kezdetektől 2002 február végéig):

1.)
"Meg kell fontolni, van-e még értelme ezzel a kormánnyal bármiféle egyetértésre törekedni a kedvezménytörvény ügyében.
...
Ha nem történik előrelépés az MSZP által kulcskérdéseknek tekintett ügyekben – adatvédelem, a szülőföldön igénybe vehető támogatások kérdése, a kisebbségi országgyűlési biztos intézményének kialakítása –, akkor szerintem nem lesz egyetértéssel elfogadott kedvezménytörvény." (Tabajdi Csaba, NSZ, 2001.05.24.)

2.)
"Azok után, hogy a párt elnöksége már korábban támogatásáról biztosította a készülő jogszabályt, nem számít meglepetésnek, hogy az MSZP frakciója úgy döntött: képviselői ma az igen gombot nyomják meg a végszavazáson.
A szocialista frakció álláspontját ismertetve Tabajdi Csaba képviselő lapunknak elmondta: az MSZP képviselőcsoportjában általánosnak tekinthető az a vélekedés, hogy a törvénytervezet a szocialisták folyamatos szakmai és politikai jellegű kritikai észrevételei, valamint javaslatai nyomán sokat javult az elmúlt hónapokban. Egyértelmű MSZP-siker például, hogy a törvénybe bekerült a szabad identitásválasztás elve, s a kezdeti irreális vágyálmok és fantáziák helyett kialakult egy működőképesebb jogszabályszerkezet. Az MSZP képviselői többnyire úgy látják, hogy reálisabb, megvalósíthatóbb törvény születik, mint induláskor várható volt, bár a végrehajtásnak még mindig jó néhány buktatója lehet – hangsúlyozta Tabajdi Csaba.
Az MSZP ma memorandumban fejti ki véleményét a státustörvényről. A birtokunkba jutott dokumentumtervezet úgy fogalmaz, hogy az MSZP a határokon túli magyarokkal való minél szorosabb közösségvállalásra, nem pedig a törvény teljes szövegére mond igent.
Az MSZP kulcsfontosságúnak ítéli a kedvezménytörvény végrehajtását, amely csakis a szomszédos országok kormányaival, a határon túli magyar szervezetekkel és a magyarországi ellenzéki pártokkal együttműködve lehet eredményes." (NSZ, 2001.06.19.)

3.)
"Tegnap elfogadta a státustörvényt az Országgyűlés. A szavazáson 306 képviselő támogatta, 17 elutasította a szomszédos államokban élő magyarokról szóló jogszabályt." (NSZ, 2001.06.20.)

4.)
"Némiképp azért furcsának, sőt talán érthetetlennek is tetszik az a szenvedelem, amelyet a szomszédos országokban élő magyar kisebbségek támogatására hivatott státustörvény váltott ki itthon és néhány szomszédunknál, rögtön a jogszabály megszületésekor. Egyáltalán nem biztos ugyanis, hogy e törvény tényleg rászolgálna az izgatott gesztusokra. Bukarest és Pozsony máris kilátásba helyezte az új magyar törvény végrehajtásának ellehetetlenítését, s ez legalábbis képmutatás részükről azt figyelembe véve, hogy a két ország maga is bizonyos kedvezményrendszert alakított ki a szülőföldtől távol szakadt honfitársaiknak." (NSZ, 2001.06.21.)

5.)
"Medgyessy Péter az RMDSZ meghívására utazott Romániába.
A kedvezménytörvény okozta feszültséget az MSZP-küldöttség a találkozókon érzékelte. Nastase és Traian Basescu bukaresti főpolgármester egyaránt érintették ezt a kérdést, s úgy vélték, az ügy politikailag kezelhető. Bár a jogszabállyal szemben az MSZP-nek is voltak fenntartásai, Medgyessy kifejtette partnereinek, hogy ez a törvény a magyar kisebbség szempontjából fontos lépést jelent.
– Arra kértem őket, legyenek partnerek abban, hogy ez a kérdés politikailag kezelhetővé váljon. Egyben elmondtam: határozottan támogatjuk, hogy a magyar kormány a végrehajtási utasítások tekintetében a román kormánnyal konzultáljon." (NSZ, 2001.08.29.)

6.)
"...(Kovács beszédében)hangoztatta, hogy a kedvezménytörvény céljával az MSZP egyetért, mivel ez a szülőföldön való boldogulásra összpontosít. Amiért pártja elmarasztalja a kormányzati magatartást, az annak szól, hogy Orbánék nem fordítottak kellő figyelmet a szomszédok érzékenységére a törvény elfogadásakor. Ez az érzékenység – tette hozzá – országonként változik, s Románia esetében nyilvánvaló, hogy a kormánynak a legmagasabb szintre kellett volna emelni a konzultációkat." (NSZ, 2001.10.26.)

7.)
"Az érdemi konzultációk elmaradása a tartalmilag alapvetően jó kedvezménytörvény végrehajtását veszélyezteti Romániában, s ürügyet adott a román és a szlovák nacionalistáknak a határon túli magyarok és Magyarország elleni kampányra. Az új közép-európaiság csak új magyar kormánypolitikával valósítható meg. (Tabajdi Csaba, NSZ 2001.11.02.)

8.)
"Súlyosnak mondta Tabajdi, hogy a magyar–román viszony a tíz évvel ezelőtti szintre süllyedt vissza, amelyért részben felelős az Orbán-kormány is a kedvezménytörvény kérdésében tanúsított helytelen politikája miatt. Magyarországra – tette hozzá – a kedvezmény-törvény miatt újabb gyanú árnyéka vetül Európában, pedig ezt normális kormányzati egyeztetéssel és konzultációkkal meg lehetett volna előzni. (NSZ. 2001.12.14.)

9.)
"Tegnap este Budapesten létrejött a megállapodás a magyar és a román tárgyalódelegáció között; a vita legfőbb pontja a státustörvény volt. Az elfogadott szöveg készen áll Orbán Viktor magyar és Adrian Nastase román miniszterelnök mai aláírására." (NSZ, 2001.12.22.)

10.)
"A Magyar Szocialista Párt vezetői a magyar–román memorandum aláírását követően azonnal élesen bírálták a munkavállalói kedvezményeknek a nem magyar nemzetiségű román állampolgárokra való kiterjesztését."
(És FIGYELEM! - Tamerlán:)
"A kritika hangvételén az sem enyhített, hogy Nastase román miniszterelnök személyes találkozón próbálta meggyőzni az MSZP elnökét és miniszterelnök-jelöltjét." (NSZ, 2001.12.24.)

11.)
"– A magyar és a román kormányfő által aláírt egyetértési memorandum megdöbbentett, mert ilyen alkut csak egy legyőzött kormány köt – jelentette ki pénteki tájékoztatóján Horn Gyula. Az exminiszterelnök szerint nincs józan magyarázat a megállapodás aláírására. – Tévedésben van a kormány, amikor azt hiszi, hogy az országot félre lehet lökni, és a szűk kampányérdekeket előnyben részesíteni – mondta. Hozzátette: Románia győzelmi mámorban úszik, elképzelhetetlen, hogy a megállapodás hazánk céljait szolgálja. Felháborítónak nevezte, hogy az egyezményt előkészítő politikusok nem Magyarország érdekeit képviselték a tárgyalásokon." (NSZ, 2001.12.29.)

12.)
"Az MSZP a kedvezménytörvénnyel kapcsolatos magyar–román miniszterelnöki egyetértési nyilatkozat végrehajtásának felfüggesztését szorgalmazza – ezt Medgyessy Péter miniszterelnök-jelölt, Kovács László pártelnök és Horn Gyula volt miniszterelnök vasárnapi sajtótájékoztatóján jelentették be. Horn szerint a Fidesznek a választási kampányban magyarázatot kell adnia arra, hogy „miért kötötte meg ezt a gyalázatos egyezményt”...
Medgyessy Péter miniszterelnök-jelölt arra hívta fel a figyelmet: jogosnak bizonyultak a paktum megkötésekor megfogalmazott súlyos aggodalmai, és beigazolódott, hogy a megállapodás rossz. (NSZ, 2002.01.07.)

13.)
"Mint Kovács László a találkozó kapcsán munkatársunknak elmondta: megérti az RMDSZ álláspontját a magyar–román megállapodással kapcsolatban, hiszen az ő számukra ez a kedvezménytörvény romániai alkalmazását tette lehetővé.
...
Kovács László a szomszédos országokban működő magyar kisebbségi pártok vezetőinek tegnapi közös nyilatkozatával kapcsolatban úgy fogalmazott: az RMDSZ-en kívüli többi kisebbségi magyar pártvezető felsorakozását az Orbán–Nastase paktum mögé nem tudja másként értékelni, mint a Fidesz által kikényszerített lépést.
...
– Mi a kedvezménytörvényt továbbra is támogatjuk, de ellenezzük azt az Orbán Viktor által aláírt megállapodást, amely felülírta e törvényt, ráadásul veszélyezteti hozzávetőleg 500 ezer, főként alkalmi és idénymunkából élő magyarországi munkavállaló megélhetését – hangsúlyozta Kovács László." (NSZ, 2002.01.10.)

14.)
"Nagy Sándor szocialista frakcióvezető az MTI érdeklődésére közölte: a szocialistáknak nem a kedvezménytörvény alapelvével van problémájuk, ezért az ehhez kapcsolódóan megkötött magyar–román egyetértési nyilatkozat végrehajtásának felfüggesztését kezdeményezték. (NSZ, 2002.01.12.)

15.)
"Felháborítónak tartom, és a leghatározottabban visszautasítom az olyan kísérleteket – mint Duray Miklós és Németh Zsolt legutóbbi nyilatkozata –, amelyek a magyar külpolitika sorozatos kudarcaiért a Magyar Szocialista Pártra próbálják hárítani a felelősséget – közölte Kovács László, az MSZP elnöke az MTI-vel.
Megerősítette: az elmúlt héten, Budapesten tartózkodott Peter Weiss, a Szlovák Nemzeti Tanács külügyi bizottságának elnöke, aki valóban személyes találkozót kért tőle. – A találkozón a kedvezménytörvényről csupán anynyiban esett szó, hogy kérésemre rövid tájékoztatást adott a magyar–szlovák tárgyalásokról, a szlovák álláspontról. (NSZ, 2002.02.08.)

16.)
(Kovács László ismerteti a külpolitikai programot) "A határon túli magyarság segítése.Az MSZP kormánya is támogatná a kedvezménytörvényt, és a program szoros kölcsönhatásban látja a szomszédság- és a kisebbségpolitikát. Ugyanakkor Kovács szerint az Orbán–Nastase paktumot fel kell függeszteni. Hangoztatta, hogy a kedvezménytörvény elfogadásakor az MSZP nem a román munkavállalásra mondott igent a parlamentben. Az MSZP megítélése szerint az Orbán–Nastase megállapodás a hazai munkavállalók érdekeit nem szolgálja, miközben a határon túli magyarok érdekei is sérülnek, hiszen a kvóta valójában korlátozza őket a magyarországi munkavállalásban." (NSZ, 2002.02.21.)

Szép, elgondolkodtató sorozat, meg kell hagyni...
Külön kiemelem a 10.) és a 13.) pontok idézeteit, továbbá azt a többször is olvasható véleményt, hogy az MSZP nem a kedvezménytörvényt ellenzi, hanem az Orbán-Nastase egyezséggel abba bevett a román munkavállalást.
Hogy akkor meg mi volt a baj a szlovák tárgyalásokkal, az megmarad az MSZP titka...

Előzmény: livefast (119)