Paleokrites Creative Commons License 2003.07.03 0 0 115
Kedves Actionman!

Hidd el, hogy nekem volna a legjobb, ha nem kellene az igazsággal foglalkoznom és maradt volna minden egy felekezet sodrásában...., nem kritizálva és nem értetlenkedve...., de nem tehetem...., mert van egy érzet ami ösztönöz és van valami természetes vetülete az igazságkeresésnek....

Csia Lajos munkáit is igen becsülöm és a törekedését is, amivel meg akarta világítani a kereszténység alaptanításának valósnak látszó motívumait, mint a Szent/szellem, Lélek és test kérdése....
Annak idején 1994-ben olvastam....., de már ott kiderűlt , hogy a nyelvi rezonanciák platoni elvei érvényesülnek! A görög és a héber szóértelmezés vált önnálló egésszé...., vagyis külön választódott a testtől a lélek és a szellem fogalma, ami nem baj addig, amíg tudja az ember, hogy ez csak a magyarázatok megértése miatt van, de amikor ebből három más jellegű tulajdonságot kreálnak, ami azt sugallja, hogy a testen kivűl más része is van az embernek....., mintha teljessen külön lételemből tevődnének össze, ami nem függvénye a másoknak.... Ilyen észrevétlen félrevezetés a háromasság tana....
Az ember öszetétele igen bonyolult anyaghalmazból áll, fizikai, kémiai, biológiai folyamatok állandó együtthatása tartja müködésben a szervezeteket...., ahhoz az élethez, ami nélkülözhetetlen a létéhez..., ha valamelyik felborul....., úgy menthetetlenül elpusztul..., lélekestől és szellemestől együtt!
Mózes nem ír mást, mint azt, hogy Isten a megteremtett emberbe a levegőt lehelte, hogy lélegezzen! Nos ezt a levegőt is veszi vissza, avagy visszaszáll halálakkor..... Igaz a kölői képleírások elgyönyörködtetik az embert..., mint az Isten lelke lebegett a vizek felett..../??????/
Ki látta, hogy azt leírta? Mit láthatott valaki Isten lelkének? Mi az, hogy lebegett a vizek felett? Isten addig mással volt elfoglalva, amíg a lelke lebegett valahol a vizek felett? Hol? Mi a jelentősége ennek?
Nos Mózes még arról számol be, hogy Isten kezdetekben teremtette az eget és a földet...., ez a Naprendszer, ami a Tejútrendszer tagja...., de ez csak egy a sok sok millió galaxis közül....
Mennyezet szó így igazán értelmezhetetlen a végtelen térben...., talán a levegő, ami a legfontosabb itt...., nem lett teremtve...., vagyis lett, de konkretizálva nem igen volt...., a felett való vizekre érthette....
Isten a saját képére és hasonlatosságára teremtette az embert, tehát aki engem lát...., Isten képét láthatja rajtam is? Mondhatnám Jézussal...., de te is, meg mindenki....
Az Atya megfogalmazása ugyan olyan jellegű, mint a fiú fogalom... Ha Istenre használják az Atya szót, az azt jelenti, hogy apánk helyett is apánk, aki gondoskodik rólunk...., a fiúnál pedig Isten az aki fiává fogad valami oknál fogva, de az Isten megjelőlés az más barátom!
Nos én nem gondolom, hogy hagyjuk félre az Istent, de ne vigyük őt már mindenhova, mint valami kabalát, ne hivatkozzunk rá, nevére, mint aki reá akar mindent hárítani, avagy neki akar mindent tulajdonítani! Istennek legyen meg az Őt megillető helye, ne csináljanak belőlle bohócot, sem hivatkozási bábot, de bálványisteneket sem!
Ha jót teszel annélkül, hogy ezt Istennek tulajdonítanád, avagy reá való tekintettel tennéd...., magadtól és természetesen, nem keresve a magad hasznád, avagy az üdvöséged kreditrendszerű pontjait...., akkor ez az Istenszeretet kinyilvánítása....., az, hogy az embereknek jót teszel hivalkodás nélkül megköszönve azért a belsőszobádban , hogy megtehetted a jót!
Hol olvasol olyat a bibliában, hogy Isten a te hitedért jutalmaz?
Jakab jól látta, hogy a cselekedetek mutatják meg igazán a "hitet" és nem a hit által való tettek!
A sorrend nem mindegy!

Üdv: Paleo

Előzmény: actionman (114)