Törőlt_nick Creative Commons License 2003.07.02 0 0 816
két különböző fázisod van, vagy egy van kétfelé osztva? Mérőfej alatt hány darab védelem van?
Ha csak egy, akkor értelemszerűen csak 1 fázisra tudod kötni a lapot, reteszelve vagy anélkül. Ha két fázis az már jobb, a tűzhely teljesítménye szempontjából, csak ahhoz tudni kéne, hogy a lakásban mekkora igényű fogyasztóid vannak, mert ha sok, akkor a védelem leold (25 A elvileg 5,7 kw, de azért ennél többet bírnak a kismegszakítók).
A másik dolog, hogy milyen állapotú a vezetékhálózat. Vékony keresztmetszetnél és kevés áramkörnél nagy a feszültségesés ami a leglátványosabban a fényforrások elhalványulásaként jelentkezik. A kötések talán még fontosabbak. Nyomvonal mentén szétégett vezetéket ezer éve nem láttam, de kigyulladt kötést azt rendszeresen. Ha alumínium akkor az elég rossz, jó lenne áthúzni rézre (tűzhelyhez 2,5mm2 reteszeltnél, 4mm2 direkt üzemmódban, dugaljakhoz 1.5 mm2). A legmegbízhatóbb kötés: összesodrod, leforrasztod, sorkapcsot teszel rá. A bedugós szorítóérintkezős WAGO-k teljességgel megbízhatatlanok. A konyhai gépekkel vigyázz, nagy fogyasztók. Ha több lenne a konyhai dugalj, ne fűzd sorba az összeset, max. 2-3 darabot csak. Külön fel kell vinni a csoportokat a kötésdobozba és korrektül megkötni a végeket. A tűzhelyek mindenképpen külön vezetéken vezesd és külön áramkör(ök)re kösd a biztosítéktáblában, konyhai dugaljak 1-2 áramkör szintén külön (bízom benne hoyg van lakáselosztótábla).
Lepusztult vezetékhálózatra bízd az életed! Le kell cserélni, ezen ne spórolj!!! Ha még ennél is nyugodtabb akrasz lenni, akkor az új hálózat elé be kell kötni egy áramvédő kapcsolót ("FI-relé"). Persze régire is lehet kötni csak lehet, hogy néhányszor megtréfál majd.
Előzmény: kuoni pasztor (814)