Wic Creative Commons License 2003.07.02 0 0 54
És az ügyet indító cikk:

Magyarigazolvány korona nélkül?

NSZ • 2003. július 1. • Szerző: Seres Attila

Rolf Ekeus, az EBESZ nemzeti kisebbségekkel foglalkozó főmegbízottja arról tájékozódott tegnap Budapesten, mit kíván tenni a magyar kormány a kedvezménytörvénnyel. Kovács László külügyminiszter lapunknak elmondta: a jelek szerint sikerült meggyőznie a főbiztost, hogy a módosított kedvezménytörvény már összhangban van az európai normákkal. A korábbi szövegből kivették a kifogásolt megfogalmazásokat.

A külügyminiszter tájékoztatta Ekeust arról, hogy a múlt héten a magyar kormány jegyzékben tett javaslatot valamennyi érintett szomszédjának a miniszteri szintű vegyes bizottsági ülés mielőbbi összehívására. Románia esetében a tanácskozás július 18-án esedékes.

A múlt heti strasbourgi vesszőfutásra vonatkozó kérdésünkre Kovács elmondta: a Jürgens-jelentés a magyar kedvezménytörvény korábbi változatát, a státustörvényt ítélte el. A módosított változatról már csak azért sem tudott véleményt mondani, mert azt a magyar parlament a strasbourgi ülés előtt 36 órával fogadta el, annak szövegét az ET-képviselők nem ismerhették. Jürgens teátrális megnyilvánulása, a magyarigazolvány felmutatása pedig inkább annak küllemét kifogásolta. Az útlevélre hasonlító okmányon ugyanis a magyar korona díszeleg, és némely szomszédunk ezt a motívumot Nagy-Magyarországra történő utalásnak tekinti. A miniszter közölte, hogy a már kinyomtatott több százezer igazolványt semmiképpen sem kívánjuk visszavonni. Azok érvényességének lejártával viszont érdemes megváltoztatni a küllemüket.