Gabzi Creative Commons License 2003.07.01 0 0 506
Hi!

Mint frissen bankozott ember én azt tudom mondani, hogy:
- a megvásárolandó lakást a bank (akármelyik) felbecsülteti (nem 100%, hogy azt az értéket becsüli meg, ami a tényleges eladási ár!)
- a becsült érték 50%-át adja a bank (akármelyik)
- ha létezik családon belül egy másik ingatlan, amelyik még tehermentes, úgy az bevonható a hitelfelvételbe, és ez is becsüs kezeközé kerül, a becsült érték 50%-a vehet részt a hitelösszegben.

Konkrét példa:
Vásárolandó kéró irányára: 5 milla. Ha a becsüs szerint is 5 milla, kapok a banktól 2,5 MFt-ot, mint jelzálogterhelést a leendő otthonomra.
Viszont van anyunak panel lakása, ami kb. 9-10 milla. Ha becsüs szerint is annyi, akkor elméletben erre a bank ad 4,5-5 millát jelzáloghitelre. A kettő összesen7-7,5 milla, tehát kifizethető az 5 millás kéró.
De!: ha becsüs alulértékeli mind a megvásárolandó, mind a 2. ingatlant, úgy bukta van, mert nem kapom meg a vásárlási értéket.

A lényeg, hogy mind a két ingatlan, amit a hitelbe be akarunk vonni, annak a banki becsüs által vélt érték 50%-a elérje a felvenni kívánt összeget.

Én csak abban nem vagyok biztos, hogy ha az ember eligérkezett cca. 20 évre mint adós, akkor akármelyik másik, vagy ugyanaz a bank hajlandó neki további hitelt folyósítani. :(

A bukta az egészben a vétel körüli papírmunka. Földhivatal, tulajdonlap, közjegyző, illeték, év végi APEH bácsi, becsüs díja, stb. ha mindent összeadok is, kb. 100-150 eFt amit csak úgy kihajítunk az ablakon. :((

Na hajrá!
g

Előzmény: mEdvE (502)