Drift Creative Commons License 2003.06.27 0 0 58
Igen. A politikusok lépéskényszerben vannak. Ha valami baj, van, akkor intézkedni kell. Hogy értelmes intézkedés történik-e, az jóval később derül ki. Addigra már pár "túlélési cikluson" (választáson) túl van.
Tipikus példája az, ami most az utakon folyik. Egyik hétvégén (talán frontátvonulás) kiugróan sok halálos baleset történt. Erre kirendelték a trafipaxosokat méricskélni. Abból baj nem lehet, megvan a tettes, megvan a hatásos intézkedés.... meg valamennyi pénz is csordogál..

De a történelemnél maradva: Európát a német IV. Henrik óta, az angol-francia ellentét jellemezte. Németország nagyhatalommá válása, és a Közép-Európai integráció, kiélezte az angol-német és a francia-német ellentétet, így a régi ellenségek egy táborban találták magukat. Amig megvolt az orosz szövetséges, nem volt francia oldalról kilátástalan a helyzet. Oroszország kiesett a hatalmi sokszögből, ez pedig Németország pozícióját relatíve megerősítette, és ez a tény pánikba ejtette a vezetést. Az angolok, úgy ahogy érdektelenek voltak Európában, Ígfy a francia álláspont győzött. Hogy Clemanceau járatlan volt a külpolitikában, az Európa szerencsétlensége volt, de főleg a magyaroké.

Visszatérve az eredeti kérdéshez. Magyarország Mohács idejére az európai egyensúlypolitika perifériájára került. A fő hadszintér Nyugat-Európában volt, és igazából a Habsburgok és a franciák között zajlott. (Habsburg Ottónak van egy érdekes könyve V. Károlyról, ajánlom a figyelmedbe) Ha V. Károly "álma sikerül", akkor -véleménye szerint - Európából egy Kina szerű birodalom alakult volna ki, ahol Franciaország egy tengerparti sáv, ha megmarad.
Nem így történt, Franciaország szövetségeseket keresett, talált így Magyarország belsejében alakult ki egy törésvonal, amelyet helyi erőkkel csak "gondolatnyit" lehetett elmozdulni. Hasonlóképpen, mint a nyugati front az 1. világháború idején. Az ország felszabadítása csak akkor következhetett be, amikor nyugaton a kedélyek már lecsitultak. (30 éves háború után) és Poroszország felemelkedésével új szereplők is léptek a porondra.
Hogy mennyire volt determinálva a magyar sors? Ezt nem tudom, biztosan másképpen is történhettek volna a dolgok.

Előzmény: rhaurin (57)