Törölt nick Creative Commons License 2003.06.27 0 0 358
"Már akkor megjósoltam, hogy óriási nemzetközi botrány lesz belőle, a magyar politikai elit -tisztelet az ezuttal szabaddemokrata kivételnek-"

Nos, Hitetlen, ami a nemzetközi botrányt és az SZDSZ iránti tiszteletet illeti,az bizony "kódolva" volt.. Mert én az ilyesfajta cselekményekre bizony mint haza- és nemzátárulásként gondolok:

Státusztörvény - SZDSZ-LDU közös nyilatkozat

Budapest, 2002. január 17. (MTI)

- Az SZDSZ és a szlovák Liberális Demokraták Szövetsége (LDU) csütörtökön Budapesten közös nyilatkozatot írt alá, amelyben a felek kifejtik: a magyar kedvezménytörvény növekvő konfliktushoz vezetett magyarok és szlovákok között.

Eörsi Mátyás, az SZDSZ ügyvivője sajtótájékoztatóján közölte: Juraj Svec, az LDU alelnöke szerint a nyilatkozat tartalmát Eduard Kukan szlovák külügyminiszter is ismeri, és egyetért az abban foglaltakkal.

A két liberális párt a közös nyilatkozatban visszautasítja és elítéli az egyoldalú törvényhozást, ha az a nemzeti kisebbségeket érinti, legyen szó a szlovák területi beosztásról szóló törvényről, vagy a magyar kedvezménytörvényről.

Az SZDSZ és az LDU egyetért abban, hogy a közelgő választások előtti politikai kampány során Magyarországon és Szlovákiában is visszaélnek a nemzeti érzelmekkel.

- A magyar kormány elmulasztotta, hogy időben és megfelelő módon konzultáljon a szlovák kormánnyal a kedvezménytörvényről, amely diszkriminatív elemeket tartalmaz, és magyarellenes érzelmekre szolgáltat alapot Szlovákiában - idézett a közös pártnyilatkozatból Eörsi Mátyás. Mint mondta, a magyar és a szlovák liberálisok szerint a kisebbségeknek nem szabad tússzá válniuk azoknak a rosszhiszemű politikai erőknek a kezében, akik politikai befolyásukat történelmi nacionalizmusra akarják építeni.

A két ellenzéki párt azt javasolja a két kormánynak, hogy tárgyalások útján találjanak olyan valódi megoldást a helyzetre, amely összhangban áll az Európa Tanács Velencei Bizottsága és más nemzetközi szervezetek megállapításaival.

- Budapestnek és Pozsonynak kölcsönös egyetértés útján kell megállapodniuk a kedvezménytörvény szükséges módosításában, amelynek során figyelemmel kell lenniük az érintett kisebbség és többség érdekeire és érzelmeire - fogalmazott az SZDSZ ügyvivője.

Eörsi Mátyás a hét legrosszabb viccének nevezte, hogy a Fidesz frakcióvezetője bejelentette: a Fidesz befejezi a kedvezménytörvényről folytatott vitát. Utalt arra: Szlovákiában egyre nagyobb nyomás nehezedik a pozsonyi kormányra, hogy Romániához hasonlóan külön megállapodásban rendezze Magyarországgal a jogszabály őt érintő vonatkozásait.

- A Fidesz is tudja, hogy a törvény ma már nem több a magyarigazolvány gesztusánál, mégis kész felesleges és elkerülhető konfliktusokat vállalni a szomszédos országok kormányaival, amíg a nemzetközi közvélemény bele nem kergeti egy, az Orbán-Nastase megállapodáshoz hasonló, megalázó paktumba - mondta Eörsi Mátyás.
------------

Nahát.

Előzmény: HitetlenTamaska (356)