Hát igen, ez van.
Úgy néz ki, hogy már megint nem egy nemzethez tartozók vagyunk csak bizonyos hagyományok kötnek minket össze...
Volt már ilyen és ha jól emlékszem, megboldogult tudományos-szocializmus tanárom magyarázta, hogy definició szerint én egyik nemzethez sem tartozóm, de ha jó fiú leszek, akkor esetleg a román nemzet magába olvaszt... - ezt csendebn, diszkréten azóta is próbálgatja.
Értek és megértek én mindent, minden pro- és kontra-érvet és mérhetelenül szomorú vagyok.
Bár én elkötelezett híve voltam, így utólag, azt kell mondjam, hogy a törvény ebben és eredeti formájában is hibás volt. Sajnos, a magyar politikai vezetés céljai is többnyire zavarosak, ködösek és kétértelmüek ebben a kérdéskörben - olyan "akarjuk is meg nem is".
Jó lett volna egy a szlovák, román törvényhez hasonló státusz-törvény, amibe nem lehet belekötni, nincs területen kívülisége, nem is nyújt semmit Magyarország határain kívül, tehát nem is ösztönzi az otthon maradást.
Ezen kívül és ettől függetlenül kellett volna megoldani az otthon maradást ösztönző, magyar közösségeket, egyházakat, vállalkozásokat, oktatást, stb. támogató rendszert (nem feltétlenül törvényt) - lehetőleg csendben, nagy nemzeti-hazafias nekibuzdulás és reklám nélkül. És ami a legfontosabb, magyar belpolitikai viharok és választási-kampány teljes mellőzésével.
Személy szerint, nagyon szerettem volna és szeretném a kettős állampolgárság intézményét - ez sok mindenre egy csapásra megoldás lenne. Ismerem a szokásos ellenérveket és röviden a véleményem az, hogy túlnyomó többségük egy nagy baromság.
Olyan külhoni magyar állampolgárság intézményére gondolok amelyik nem jelent a magyar állam számára nagyobb terheket mint a jelenlegi magyar-igazolvány, de a határontúliak számára egy tényleges "státuszt" és az eredeti szándékoknak megfelelő magyarországi oktatási, egészségügyi, közlekedési, stb. támogatást igen. És Uram bocsá' esetleg egy magyar útlevelet, amiben természetesen szerepel, hogy másodrangú állampolgárokról van szó - ezt már úgyis megszokták otthon.
Elkeseredett és szomorú vagyok.