moverlander Creative Commons License 2003.06.20 0 0 480
Kicsit bonyolult voltam :)

Megveszik a telket. Ráépítik a házat, ám ekkor az egész egyetlen ingatlanként van bejegyezve a földhivatalnál. Ekkor értelemszerűen egy tulajdonosa lehet csak az egész épületnek.
Ezután ügyvéd ír egy társasházi alapító okiratot, amiben rögzítik a közös feltételeket, majd az összes dokumentum birtokában ún. albetétekre bontják a házat. Ekkor a lakások, tárolók, garázsok önálló helyrajzi számot kapnak.(Pl. Eredetileg az ingatlan helyrajzi száma 12345/678, akkor a lakások kapnak egy 12345/678/A/*** helyrajzi számot)Itt az albetét számon már rögzítve van az emelet/ajtó, szobaszám, négyzetméter.
Ettől kezdve a lakást önállóan megveheti bárki. Természetesen a vásárló elfogadja a társasházi alapító okiratban szereplő dolgokat.
Viszont frissen épült lakásnál még nem biztos, hogy az összes beköltözhető. Ha kész van az épület kívül, és a lakás megfelel a lakhatás követelményeinek, akkor adnak rá használatba vételi engedélyt.

Tehát addig nem tud senki sem lakástulajdon jogot szerezni, amíg a lakás önállóan papíron nem létezik. A használatba vételi engedély feltétele pedig az, hogy a lakás belül be legyen fejezve, és az épület is eleget tegyen a kívánnivalóknak.(Ezt itt nem tárgyalom)