MAkos Creative Commons License 2003.06.19 0 0 16
Ágyúval verébre AUTOMATIKA területen

Szerintem egy félig ide vágó példát a Windows alapú SCADA rendszerek adnak. De az OPC ömagában is ilyen.
Miért: pont az elterjedt, olcsó technológiák mindenáron történő nyomása miatt.
Egy PC/Windows/OPC SCADA rendszerbe annyi technológia épül egymásra olyan rossz hatásfokkal és többnyire olyan rossz megbízhatósággal és a rendelkezésre álló funkciók olyan rossz kihasználtságával, hogy az már vérlázító. Ez vonatkozik a hardverre és a szoftverre is. Manapság egy PC-ben már szinte nem is érdemes hibát (memória? CPU? táp? alaplap?) keresni mert több a ráfordított idő költsége, mint a csere HW ára.

Más oldalról persze ez bizonyos fokig hatásfok javulás, hiszen ki akar manapság saját op. rendszert fejleszteni, vagy DOS-ra SCADA rendszert írni? Ebből a szempontból a LINUX, vagy azok a Window CE / embedded Windows változatok lehetnek jók, amikbe csak azokat a komponenseket fordítjuk bele, amikre valóban szükség van.
Tele van pl. a hócióm azzal, hogy a Win2000 a két éve egy napra feltelepített hardvereket is kiverhetetlenül bevéste az agyába és minden bootnál ellenőrzi, nem raktam-e vissza véletlenül.

Ráadásul a "mission critical" alkalmazások is sokszor ezeket az elemeket tartalmazzák azzal az eltéréssel, hogy használat előtt agyon tesztelik őket.

Üdv,
MAkos

Utoirat: hozzászólás?

Előzmény: Gall Zsolti (15)