tcs Creative Commons License 2003.06.17 0 0 29
Ha nem a sima ASCII-t vesszük alapul, hanem a korszerűbb Unicode-ot, akkor abban rengeteg jel, jelölés van ami tovább tömöríthetné a nyelvet. De pl. a sokféle ékezetet is felhasználhatnánk valaminek a jelölésére. A kínai, koreai, stb. hieroglifák pedig szinte hiheetlen gazdagsággal látná el ezt a nyelvet.

Ám szerintem nem itt van a megoldás. Van értelme olyan nyelvet csinálni, amelyet hónapokig kell tanulni, hogy aztán mindíg pillanatok alatt átlássuk? A tömörség valóban növelheti az átláthatóságot (bár a hibalehetőséget is a redundancia hiánya miatt), de a megtanulhatóságban inkább időt veszítünk, ami a mai embernek már nincs. Így inkább az elsőre érthetőt tanulják meg, nem pedig azt, amelyre hetekig kell kondícionálniuk magukat.
A megoldás, igaz még csak gyerekcipőben, a jelenlegi vizuális fejlesztőeszközökben van. Ezekben a kód nagy része vizuális strukturákba van eldugva, és csak egy töredék jelenik meg igazi programnyelvként (pl. Delphi-ben a .PAS állományokhoz még a .DFM is "kódot" tartamaz, csak sohasem nézünk bele, de hozzá lesz fordítva).
Rengeteg dolgot lehet a programkódból még vizualizálni úgy, hogy még áttekinthetőbb legyen, és a felesleges részek el legyenek rejtve. Utóbbiakat rákattintással, vagy "kibontással" láthatóvá lehet tenni, ha akarjuk.
Ugyanakkor én azt tartom, hogy egy programnyelv csupán egy jelölési rendszer az algoritmus leírására. Ez lehet jobb-rosszabb, ám ez erősen szubjektív. Megfigyelhetjük ezt az egyes nyelvek közötti "melyik a jobb?" vitákban.
Szerintem legyen mindenkinek saját jelölésrendszere (testreszabott!), amely mögött egy láthatatlan, de egységes belső kód van. Ezt a belső kódot minden programozó úgy láthatja a képernyőn, ahogyan magának testreszabta. Akár C, akár Pascal, akár más - egyéni - stílusban. Akár színes és tömör betűhalmazok alakjában. Nem ez az érdekes. Ez csak egy szubjektív oldal. A lényeg az egységes belső kód, ami lefordítható. És persze a kód tetszőleges része testreszabottan vizuálisan is megjelenhet.
Ezt a fajta rugalmas nyelvet persze valamikor valakinek meg kellene már csinálni.