parkvárosi lány Creative Commons License 2003.06.17 0 0 2973
Igen, ez valóban hasonlít az amerikai fehér-fekete kérdéshez.
Mondjuk, ott is mindkét fél ludas a dologban, egyszerűen kölcsönösen irritálják egymást (ne szépítsük: a feketék zöme is piszkálja a fehéreket, jártam pl. Bronxban, nem egyszerű..).

Én váltig ott látom a problémák gyökerét, hogy csaknem áthidalhatatlanok a kulturális különbségek; például a romáknál - éppúgy, mint a feketéknél - egészen mások a személyes higiéniai igények, amit egy fehér nehezen fogad el (most ne menjünk bele abba, hogy ez a fehéreknél is különböző, mert persze).
Például, hajdanán műegyetemi koleszos ismerőseim mesélték, hogy az istennek se tudták rávenni fekete lakótársaikat a vécé lehúzására.
Ez csak egy kicsi, de eklatáns példa arra, hogy még nagy jóindulat esetén is meghökkentők az eredendő kulturális differenciák, hát ez van.

A romák, amint írtam alább, évezredek óta alapvetően egy vándor nép, nyilván emiatt soha nem volt, nem lehetett jelentős magántulajdonuk. Így eleve nem alakult ki bennük a tulajdon tisztelete.
Az ellopott cuccokat nem is akarják megtartani, hanem a megélhetésüket fedezik belőle zömmel.

Ám, ha mindezt a legnagyobb belátással próbálom is tudomásul venni, akkor is arra jutok végül, hogy na de a francba, hát társadalomban élünk, ahol még a kutyáimmal is betartatom a kölcsönös egymás mellett élés normáit.
Így talán joggal várnám el, hogy az illetékesek ezt a homo sapiens embertársaimmal is betartassák, még ha más is a bőrszínük.
Szerintem.

Előzmény: w00dy (2972)