occy Creative Commons License 2003.06.16 0 0 242
MTI - 2003. június 16.

A román kulturális miniszter a holokausztról

Románia határain belül 1940. és 1945. között nem volt holokauszt, de Románia részt vett a holokausztban - jelentette ki hétfőn Razvan Theodorescu román kulturális miniszter.
A miniszter azt követően nyilatkozott a kérdésről, hogy komoly nemzetközi felháborodást keltett a román kormány múlt héten kiadott nyilatkozata, amely szerint Romániában az említett időszakban nem volt holokauszt.
A foglalkozását tekintve történészprofesszor miniszter szerint a román kormány nyilatkozata megfelel a valóságnak, mivel a román királyság határain belül "ugyan számtalan embertelen dolog, barbár cselekedet, jogsértés, pogrom történt, de nem volt holokauszt a szó nemzetközileg elfogadott értelmében: nem folyt egy nemzeti vagy vallási kisebbség módszeres kiirtása haláltáborokban".
Románia ugyanakkor az akkori Antonescu-kormány tettei révén részt vett a holokausztban, de ezek a tettek a román hadsereg által megszállt térségben, elsősorban a Dnyeszteren túli területeken történtek, nem Románia határain belül - magyarázta Theodorescu.
A miniszter hangsúlyozta, hogy abban az időben sem Észak-Erdély, sem Bukovina, sem Besszarábia nem tartozott Romániához.
[De bizony Romániához tartozott, mivelhogy Románia megszállta! - occy]
Külön kitért arra, hogy Észak-Erdélyben "a fasiszta, horthysta Magyarország szervezte meg az ott élő zsidóságot Auschwitzba szállító halálvonatokat".
Miután Románia Németország szövetségeseként harcba lépett a Szovjetunió ellen, Hitler arra kérte Ion Antonescu marsallt, hogy folytassák a háborút a Dnyeszteren túl is. Ennek elfogadásával politikai pályafutásának talán legsúlyosabb hibáját követte el Antonescu - mondta.
Theodorescu ismételten hangsúlyozta, hogy a Dnyeszteren túli terület, ahol valójában volt holokauszt, soha nem tartozott Romániához, a terület 1941. augusztus 19. és 1944. január 29. között csak román fennhatóság alatt állt. [Sic!]
A román miniszter végezetül leszögezte: senki sem próbál mentséget találni az Antonescu-kormány számára, az Antonescu-kormány által képviselt Románia részt vett a holokausztban, de nem az ország területén.