sartitanilla Creative Commons License 2003.06.16 0 0 351
Akkor folytatom a tegnap megkezdett felsorolást...

4. ÁRAK, ÉTTERMEK
Sajnos nem igazán jegyeztem meg az árakat, de olyan hozzávetőlegeseket tudok írni (bár eltettem a blokkokat, de sajnos nem részletezik igazán a tartalmat ill. ugyebár görögül vannak...) Mi általában péksütit, gyümölcsöt ettünk reggelire, ebédre max. salátát, és vacsorára időzítettük a főétkezéseket, amúgy görög módra. A többek által emlegetett pékséget reggel, minél korábban érdemes felkeresni, akkor a legnagyobb a választék. A nagy kedvencünk a szezámos-mazsolás koszorú, ami több méretben is van, ha jól emlékszem, a legnagyobb olyan 1 €. A kis dobozos kakaó kb. 60 cent. Egyszer vettünk baklavát és társait is - nagyon édes sütemények átlátszó szószban, isteni! -, ezt súlyra adják, kb. 40 dkg volt 3 €. (Ez a hűtők melletti üveges pultban van egyébként.)
A szupermarketekben olyan 30-40 cent a másfélliteres víz (szénsavmentes), de a félliteres is ugyanebben az árban van. Érdemes a hatos csomagolású 1,5 litereset venni, úgy még olcsóbb. A 100%-os gyümölcslevek 1,70-2,00 €-ba kerülnek, nagy választék van belőlük (Amita). A többi gyümölcslevet, üdítőt sajnos nem tudom, mert azt nem szoktunk inni. A 10 dkg-os vaj 1,60 €, Ritter csoki 1,25 €, 0,5 literes olívaolaj 2,90-3,50 €, tusfürdők 2,00-4,00 €, naptejek 6,00-22,00 €. Ouzóból, Metaxából csak kicsit vettünk: 0,35 literes metaxa 3,90 €, 0,2 literes ouzó 2,10 €. Egyébként hazafelé a görög határ után megállt a busz a Duty Free Shopban, sokan itt vettek italokat. Sőt, utána még Bulgáriában is megálltunk egy kisebb boltnál, ahol a buszsofőrünk azt mondta, hogy nyugodtan lehet alkudni, akár a felére is - itt is nagy metaxakészletek voltak... De hatalmas desszertesdobozok is kellették magukat (sőt, pár fiatal még bolgár CD-ket is vett - mármint kurrens külföldi zenei CD-k másolatait, a boltinál jóval alacsonyabb áron). Az italokból nem érdemes túl sokat venni, mert hazafelé a magyar határon szúrópróbaszerűen leszedettek pár csomagot a vámosok, és megnézték, mennyi ital van bennük. (Idevágó vámszabály: "A külföldön, illetve belföldön lakóhellyel rendelkező természetes személy (utas) saját használatára vámmentesen behozhat ... két liter bort és egy liter égetett szeszes italt...")
Az éttermek közül többet is kipróbáltunk:
- a "szekeres" éttermet a Vienna közelében (laikus fordításom alapján Giornis(?) a neve)
- a főtér felé vezető úton a Pirofani nevűt (egy lámpás látható a név közepén, lépcsőn kell felmenni az utca bal oldalán)
- a főtéren a Nikos tavernát
- a parton az Argiris-t és egy Arche Noah (Noé Bárkája) nevűt
- az új részen a Paradise-t
Főleg görög salátát (horiatiki) - 3,50 €, joghurtos uborkasalátát (tzatziki) - 2,00 € -ettünk, egyszer-egyszer szuflakit (nyárson hús) -talán 5 €? -, pastitsio-t (darált húsos rakott makaróni) - 3,80 € - , rántott tőkehalat fokhagymaszósszal - 5 € -, ill. sült feta sajtot - 2,50 €. Vizet - 0,50-1,00 € - és frappét (jegeskávé) - 2,00-3,00 € - ittunk. A legjobban a Paradise és a Nikos tzatzikije ízlett, a Paradise-ban volt a legfinomabb a feta sajt a horiatikin, a Pirofaniban finom volt a hal is és a horiatiki is. A partmenti éttermek tényleg nem nagy durranások, az egyikben grillezett húsokat ettünk (2 személyes tál, 10 €), ami eléggé száraz volt. Viszont hangulatos a kilátás a tengerre és az olajlámpás kivilágítás, úgyhogy egy alkalmat megér a dolog. A Nikos sem volt egy nagy szám - a pastitsio-juk kifejezetten ízetlen volt, bár a salátákkal nem volt semmi gond -, de jó helyen van, hangulatosak a székek, asztalok, növények és nagyon aranyos a tulaj kislánya, aki felszolgál (ez már gyerekmunka számba megy egyébként, rengeteget dolgozik). A Paradise-ban nagyon jópofa volt a pincér, ez az étterem egyébként szintén a parton van - egy dombon -, remek kilátással, bár a székek sajnos műanyagok, de azért ez volt a legemlékezetesebb vacsoránk. Általában a legtöbb helyen kaptunk ajándék ouzót vagy metaxát, volt, ahol ajándék desszertet (halva, cseresznye).

5. FAKULTATÍV PROGRAMOK
Nos, ezeket egészen pontosan tudom, mert lefényképeztem az árlistát és el is hoztam egy prospektust a Sithon Traveltől:
Meteora - 32 €
Toroneos hajókirándulás - 28 €
Szaloniki - 21 €
Athos hajókirándulás - 22 €
Waterland csúszdapark - 27 €
Blue Lagoon (Kék Lagúna - Narancspart+Vourvourou) hajókirándulás - 27 €
Görög est - 24 €
Öszvértúra - 25 €
Halászat - 18 €
Fürdőtúra - 18 €
Búvárkodás - 42 €
Narancspart (hajóval) - 7 €
Narancspart (mikrobusszal) - 4 €
Mi ezekből a búvárkodásra és a mikrobuszos Narancspartra fizettünk be. Sajnos a búvárkodás nem jött össze: péntek 13-án (!) 10-re kellett mennünk a Sithon irodájához, ahol megtudtuk, hogy mégsem akkor lesz, hanem délután 5-kor. Akkor viszont a kutya sem várt ránk, így 20 perc várakozás után csalódottan távoztunk... Ekkor még persze az iroda is zárva van - a szieszta miatt -, így csak este tudtunk reklamálni és végül visszakaptuk a pénzünket. Lehetséges, hogy a búvár nem akart péntek 13-án búvárkodni? :-) Mindenesetre ez kicsit elszúrta a napunkat.
A Narancsparton most voltunk először és isteni volt!!! Ne hagyjátok ki semmiképpen! Már megérkezéskor elájultunk a gyönyörű panorámától, ilyen lehet a Maldív-szigetek is. A homok hófehér és olyan finom, mint a porcukor. A víz kristálytiszta, tisztán látszanak benne a halak és a medúzáknak is az árnyékát veszed észre először (itt nem volt sok medúza). A vízben vannak hidegebb áramlatok, de nagyon kellemes. Szinte nincsenek hullámok, nagyon védett az öböl. A part mellett fenyőerdő van, ahol sátoroznak, főleg naturisták. Ez - mármint a meztelen fürdőzők - egy picit furcsa volt először, de aztán megszoktuk, nem zavartuk egymás köreit :-) Jó, hogy elvittük a napernyőt, bár érthetetlen módon így is rendesen leégtünk, a leglehetetlenebb helyeken (jelzem, állandóan a napernyő árnyékában voltunk). Nem a hátunk égett le, vagyis nem a vízben történt a dolog. Úgy tűnik, a fehér homok rendkívüli módon visszaveri a napsugarakat, úgyhogy gyakran kenjétek magatokat és a déli órákban jó ötlet lehet akár fenyőfák árnyékába visszahúzódni. A parkolónál van két büfékocsi is, normál árakkal dolgoznak, amennyire láttuk. A parton a sziklákba szobrok vannak vésve, pl. egy sellő, egy női akt madárral és Szent István (!). Oda is van vésve a neve, szépen, magyarul.
Amikor délután felmentünk a dombtetőre az árnyékba, még delfineket is láttunk, pár száz méterre a fürdőzőktől. Kb. 5-6-an lehettek, kiugráltak a vízből.
Ha valaki elmegy a Narancspartra, azt hiszem, már nem is nagyon akar Sartin fürdeni, annyira más világ. (Ez ránk annyiból volt igaz, hogy a leégés után semmilyen partra nem akartunk menni :-) )
Valószínűleg ehhez hasonló öblöket fel lehet fedezni motorral is, mi mindenesetre nem vagyunk motorosok (legalábbis egyelőre). De jó ötletnek tartom, hogy most már anélkül is el lehet jutni a Narancspartra.
Az említett prospektust (fakultatív programok) be fogom szkennelni, és eljuttatom majd Imhotephnek, hátha felteszi az oldalra. De ha valakit addig is érdekel, magánban is elküldhetem.

6. AJÁNDÉKOK
Rengeteg ajándékbolt van, nem is akarom felsorolni a kínálatukat, csak néhány dolgot emelnék ki. Volt szó már a Metaxáról és az ouzóról, ezen kívül létezik az ún. tzipuró, ami még erősebb, mint az ouzó. Jó ajándék lehet az olívaolaj (némelyik díszüveges változatban fűszernövények is vannak). A papír- és fémdobozos halva is sikert arathat az édesszájúaknál (ez tulajdonképpen őrölt szezámmagból készült csemege, nagyon édes, a mézes változata finomabb és egészségesebb). Rengeteg különböző falinaptár és fotóalbum közül lehet választani. Megjelentek a 2004-es olimpia ajándéktárgyai (ruhák, pólók, kulcstartók, törölközők, sporttáskák, bögrék, stb.) is, nagyon jó minőségűek, ennek megfelelő árakon. Én apróbb ajándékok mellé vettem Nescafé frappét is, amit a szupermarketekben lehet kapni (0,40 €). Igaz, csak görögül van rajta elkészítési útmutató, de én kikísérleteztem :-) A kávéporra a pohár vonaláig kell tölteni a vizet, a pohár lezárható a rázáshoz. Néhány rázás után érezhető, hogy besűrűsödött. Ekkor hozzá lehet önteni a tejet és a cukrot. Néhány kavarás, néhány jégkocka - és kész! (A tejet mindenképpen a rázás után kell hozzáadni, különben nem habosodik fel - sajnos erre is saját hibámon jöttem rá...) Van olyan frappé is, ami nehezebb, érezhetően van benne már víz is - ez 1 € körül van - szerintem nem éri meg a cipelést, de ki tudja, lehet, hogy finomabb :-)

7. EGYEBEK
Csak úgy néhány hasznos tudnivaló...
- Van autókölcsönző is, MasterCar néven, ha valaki idegenkedne a robogótól. A főtér közelében található, az egyik, tengerrel párhuzamos utcában (a főtér és a tenger között).
- A képeslapok 0,30-0,50 €-ba kerülnek, a bélyeg 0,65 €-ba (a tengerentúlra 1,30 €)
- Sajnos elég sok a szúnyog, különösen a vacsora idején támadnak, így az első csapkodós vacsora után már felkészülten indultunk el otthonról, befújtuk magunkat az itthonról vitt VAPE szúnyogrisztóval, ami hatásos is volt. A szobában érdemes konnektorba dugható riasztót venni, 4,00-6,00 € között lehet kapni a szupermarketekben (40-45 éjszakára elég a hatóanyaguk).
- Imhoteph a weboldalán elég jól leírta, mi alapján válasszunk búvárszemüveget, pipát és békalábat. Ehhez csak annyit tennék hozzá, hogy megjelent egy újfajta pipa, aminek a tetején oldalirányú bevágások vannak, amik megakadályozzák, hogy a hullámzó víz beloccsanjon a pipába. Nagyon ötletes és tényleg működik, érdemesebb ilyet venni, mint a hagyományosat (és nem is drágább).
- Teszteltük, és még az "erősen vízálló" babanaptejek is lejönnek a tengervízben, úgyhogy kenni, kenni, kenni :-) Leégésre remek az itthonról vitt IRIX spray, de a kinti naptejek mellett árult Coppertone After Sun Gel is szuperul bevált (átlátszó zselé, pici kék és sárga golyócskákkal), ebben aloe vera, kamilla, valamint A és E vitamin van. Egy áldás a leégett bőrnek! Megakadályozza a hámlást is. (200 ml, 8 €)

- - - - - - - - - - - -

Huh, csak győzzétek elolvasni... Majd pár képemet is beszúrom, kedvcsinálónak.

Előzmény: sartitanilla (344)