sartitanilla Creative Commons License 2003.06.15 0 0 344
Naszóval, jelentkezem, mint az első fecskék egyike, aki már vissza is jött Sartiról :-) Próbáltam a fontosabb infókat összeszedni, ha valamit kifelejtettem, szóljatok...

1. UTAZÁS
Ahogy már írtam, az Apollon Travellel mentünk, teljesen elégedettek voltunk velük, a határátkelések gyorsan mentek, a sofőrök és az utaskísérők tapasztaltak, a légkondi remekül működött a buszban (emeletes Neoplan panorámabusszal mentünk). Érdemes az emeleti első üléseket foglalni - ha van rá lehetőség -, mert azon kívül, hogy az ember lába is jobban elfér, remek a kilátás - különösen Sithonián, ahol visszaúton csodásan beláttunk az eldugott, festői öblökbe. A buszon ásványvizet, üdítőket lehet venni útközben (a négyóránkénti pihenők alatt forró kávét, -csokit és capuccinót is), normális áron (100-150-200 Ft körül). Odafelé két, visszafelé három videófilmet adtak le. Szerbián és Bulgárián keresztül mentünk, az utaskísérő szerint a bolgár határőrök különösen szigorúak (nekünk nem volt velük semmilyen problémánk). Az autóval utazóknak is fontos infó - amit a másik görög topikban többen is leírtak -, hogy Bulgária tele van 40 km-es sebességkorlátozó táblákkal, valamint az ezt túllépőkre leső rendőrökkel. Ha nem akar az ember állandóan büntetést fizetni, ezeket szigorúan be kell tartani. A határoknál persze a szokásos baksisrendszer van (úgy láttuk, a dobozos sör most a menő). Szerbiában az egyik pihenőhelyen 50 cent a WC, így nem árt némi apróval elindulni. (Persze maga a WC nem EU-s szabványú, "pottyantós", és nem éppen üde illatú...) Szalonikiben - amin szintén átmegy a busz - óriási építkezések vannak, főleg új utakat építenek, ugyanis ez lesz a 2004-es olimpia egyik helyszíne.
Odafelé 25 óra volt az út, visszafelé szerencsére csak 22. A buszon alváshoz útitakaró, kispárna (esetleg felfújható nyakpárna) jól jön.

2. VÁLTOZÁSOK
Írtam, hogy öt éve voltunk először Sartiban, ehhez képest nyüzsgőbb lett a hely, de nem zavaróan. Sok az új apartman, jelenleg is épülnek (több helyen légkondícionálással). A régi és az új rész közötti focipályát igencsak kipofozták, most már komoly, igazi gyepes pálya (nem is mehet be egyszerű halandó). Több étteremben magyar (és szlovák? cseh?) étlap is van, bájos helyesírási hibákkal :-) Sőt, a többek által ajánlott "szekeres" étteremben a pincérnő magyarul is tud pár szót. Az autóbuszparkoló melletti boltban (ahol a 2004-es olimpia ajándéktárgyai kaphatóak) a fiatal eladósrác egészen jól tud magyarul, elmondása alapján Debrecenben tanult.

3. VIENNA APARTMANHÁZ
Többen is írtak már róla, pár kiegészítéssel toldanám meg:
- A 302-es szobában laktunk, ami a felső emeleten van, a tengerre néz és hatalmas sarokerkélye van. A szobában egy franciaágy van és egy plusz ágy is (mi csak ketten laktunk benne). Egyszóval ha lehet, ezt a szobát ajánlom mindenkinek.
- Hiányoltuk a szemetest a konyhából, de főleg a melegvizet, am az első napokban még csak-csak volt, de aztán a nap bármely időszakában zuhanyoztunk, be kellett érnünk a hideg vízzel... Aztán meglepő módon az utolsó napon megint volt melegvíz.
- Az apartmanház kapujánál (a Café Blue-val szemben) van egy lábmosó csap is, egészen pontosan a kukák mellett. Annyira észrevétlen, hogy mi csak a hazautazásunk napján vettük észre :-)

- - - - - - - - - - - -

Holnap folytatom a felsorolást (fakultatív programok, éttermek, ajándékok, stb.).