occy Creative Commons License 2003.06.13 0 0 234
MTI - 2003. június 13.

A román kormány álláspontja a holokausztról

A román kormány határozottan leszögezi, hogy Románia határain belül 1940 és 1945 között nem volt holokauszt - hangsúlyozta a román kormány legutóbbi ülése után kiadott közlemény.
(...)
Romániában mind a mai napig sokan tagadják, hogy a románokat felelősség terhelné a holokauszt miatt. A romániai zsidósággal szemben elkövetett bűnök miatti felelősség elutasítását jól mutatja az is, hogy a közelmúltban Marosvásárhelyen avatták fel az első romániai holokauszt-emlékművet, amelynek talapzatára az a felirat került, hogy a marosvásárhelyi zsidó közösséget, "a fasiszta magyar kormány" deportálta Auschwitzba.
Az első holokauszt-emlékmű színhelyének kiválasztása, az emlékművön lévő felirat is azt igyekszik sugalmazni, hogy zsidóüldözések a 2. bécsi döntést követően 1940-ben Magyarországhoz került Észak-Erdélyben történtek.
(...)
Romániában viszont a zsidók deportálása és tömeges kiirtása már 1941-ben megkezdődött, majd egy évvel azt megelőzően, hogy hivatalos programmá lett a náci Németországban a hírhedt végső megoldás: az európai zsidóság kiirtásának terve.
1941 és 1942 folyamán a bukaresti, jászvásári (Iasi), dorohoi-i pogromokban, a Dnyeszteren túli területeken felállított kivégzőtáborokban - ahová a Besszarábiából és Bukovinából elhurcolt zsidók kerültek - a jelenlegi kutatási adatok szerint 265-275 ezer zsidót öltek meg. Ezekért a tömeggyilkosságokért Románia akkori tényleges vezetőjét, Ion Antonescu marsallt terhelte a fő felelősség, akit háborús bűnök elkövetése miatt 1946-ban halálra ítéltek és kivégeztek.
Az első romániai holokauszt-emlékmű helyszínéül kiválasztott Marosvásárhelyen ma a háborús bűnös Ion Antonescu marsall nevét viseli az egyik belvárosi utca.