belic Creative Commons License 2003.06.12 0 0 15
Hello!

"Ezek szerint nem mindig lehet egyszerűen úgy számolni, hogy a lőszer impulzusával egyenlő lesz a cél impulzusa a becsapódás után (m*v = M*V) "

Ha pontosak akarunk lenni, a loszer+cel impulzusa a talalat elott = loszer+cel impulzusaval a talalat utan. Nem elfelejtve, hogy iranya is van az impulzusnak.

Mas, ero: ha jol ertem (ebben most nem vagyok biztos) akkor az ero=impulzusvaltozas/mennyi ido alatt kovetkezett be. Es ez nem "marad meg", vagyis csak lokalisan igaz a hatas/ellenhatas egyenlosege.

Pelda:
-loveskor: 50 cm cso, 10 g lovedek, 1000 m/s vegsebesseg, egyenletes gyorsulas (ez nem igaz, de most nem valtoztat a lenyegen): 10 kg*m/s impulzus. A csoben eltolt 0.001 sec-et a lovedek, tehat ennyi ido alatt valtozik a lovedek impulzusa, ero=10 000 kg*m/s/s. Termeszetesen ugyanez az ero hat a puskara/emberre is, hiszen ugyanekkora impulzus ugyanennyi ido alatt valtozik.
-Amikor belelonek egy golyoallo mellenybe, 10 g lovedek, 1000 m/s vegsebesseg, 5 cm horpadas a mellenyen (pontosabban ennyi ido alatt all meg a lovedek a peldaban egyenletesen lassulva, ami a valosagban bonyolultabb, de nem lenyeges a kulonbseg). Ugye ilyenkor 10 kg*m/s az impulzus (ez illik is hogy ennyi legyen, ha eltekintunk a legellenallastol, hiszen loveskor is ennyi volt), viszont 0.0001 sec alatt fekezodik le, ezaltal 100 000 kg*m/s/s az ero, ami hat a mellenyre. Termeszetesn ugyanennyi ero hat a lovedekre is.
-Ha "jobb" a melleny, es nem 5 cm, csak 0.5 cm a horpadas, akkor 1 000 000 kg/m/s/s az ero! Ebbol latszik, hogy a melleny is olyan, mint az auto: gyurodesi zona kell ra, mivel ez nyeli el az energiat, csokkenti az erot. Jobban meggondolva nem lehet 0.5 cm a "horpadas" a valosagban, hiszen ebben benne van az is, amennyit horpad az ember ha'ja a melleny alatt, es az is, amennyit hatralendul a becsapodas kozben.

Bel

Előzmény: Münci (13)