GaborPista Creative Commons License 2003.06.11 0 0 13
Manipulálás alatt azt értem, hogy a népesség növekedés éveiben az állami nyugdíjrendszerbe befolyt összegek meghaladták a kifizetéseket, a különbözet meg szépen eltűnt.

Viszont, mikor a népesség nem növekszik, egybôl jönnek a nyugdíjhatár növelését jelentô "reformokkal". Mindezzel tönkrevágják a gazdaság teljesítôképességét (csökkentik a munkaerô piac felvevô képességét és a munkaerô hatékonyságát – tekintve, hogy 60 év körül azért már leamortizálódik az átlagpolgár, ölég rendesen).

Ma is megvan a lehetôséged arra, hogy takarékoskodj idôs napjaidra. A "tôkefedezeti nyugdíjrendszer", mint önálló és egyedüli megoldás azért nem jó, mert az ilyen célra létrehozott alapokban a te pénzeddel játszanak a te kockázatodra (lásd nyugdíjalapok esete az Enronnal). Azon kívül, ez a modell – még ha fel is tesszük, hogy tisztességesen játszanak az érintettek – csak egy folytonosan növekvô gazdaságban működik hatékonyan. Recessziók idején oda az értékállósága a befizetett összegnek. Mindig növekvô gazdaság pedig nem sok akad.

Előzmény: Csucsu74 (4)