Alexander the Great Creative Commons License 2003.06.11 0 0 228
KISEBBSÉG ÉS TERRORIZMUS
Pszichológiai hadgyakorlat Erdélyben
[10.6.2003]

Az etnikai villongások és a kisebbségek területi követelései témakörében rendeznek pszichológiai hadgyakorlatot a hadseregnek Erdélyben. A Nyugati hegység 2003 fedőnevű akciót a Hunyad megyei Bradban tartják.

Ezekben a napokban szokatlan katonai hadművelet zajlik a Hunyad megyei Bradban -- adta hírül hétfői számában a Ziua napilap. Sem fegyverropogás nem hallatszik, sem tankok vagy repülők nem cirkálnak a környéken. A Nyugati hegység 2003 fedőnevű akciót a román vezérkar Lélektani Akciók Részlege és a Lélektani Hadműveletek Központja szervezi. A hadsereg a 21. század hadviselési műveleteit szeretné így gyakoroltatni.

Az ellenség befolyásolása a legkülönbözőbb módszerekkel -- mielőtt még nyílt konfliktusra kerülne sor -- váratlan eredményeket hozhat a harcban. Ezeket a trükköket vetették be az amerikaiak is az afganisztáni és az iraki háborúban. A nyugati hegységbeli hadgyakorlat témája egy etnikai konfliktus, a kisebbségek területi követelései, amelyek egy, a demokratikus államot megtámadó, terrorista szervezet támogatását élvezik.

Az akció forgatókönyve

Gem félsziget számos etnikai zavargásnak, valamint két állam, Korál és Opál háborúskodásának a helyszíne. 2002 februárjában Korál elfoglalja Opál déli tartományait, hogy felszabadíthassa az ott elnyomva, kisebbségben élő koráliakat. Az ENSZ megkéri Korált, hogy vonuljon vissza az elfoglalt területről, és fegyverembargót hirdet mindkét országra nézve.

A tűzszüneti egyezményt a felek folyamatosan megsértik, ennek ellenére 2002 májusában megkezdődnek az első béketárgyalások a két állam között. Korál kezdetben visszautasítja az ENSZ határozatát, majd bejelenti, hogy tovább folytatja a tárgyalásokat, viszont – az ott élő kisebbség védelme érdekében -- nem fog kivonulni az elfoglalt területről.

A tárgyalások egy nemzetközi békefenntartó csapat megalakításával érnek véget, amelynek a megkötendő békeszerződés gyakorlatba ültetése lesz a feladata. 2003. január 30-án az ENSZ kérésére kidolgoznak egy tervet a konfliktus kezelésre, a NATO felügyelete alatt. Ez azután lép életbe, hogy aláírták és elfogadták a Békeegyezmény általános keretét.

A Korál Egyesítési Front (CEF) egy terrorista szervezet, amely a dél-Opálban elnyomott koráliak felszabadításáért jött létre. A CEF vezetősége autonómiát akar kiharcolni a félszigeten élő koráliaknak, és meg akarja akadályozni, hogy békefenntartók küldjenek oda. A CEF, mivel a korál lakosság támogatását élvezi, fenyegetésekkel és támadásokkal megerősítette befolyását a helyi opáli hatóságokra, válaszként, hogy azok nagyszámú haderőt mozgósítottak a tűzszüneti övezet szélén.



A Korál államot diktatórikusként, és politikailag elszigeteltként tartják számon. Politikája egyedül a dél-Opálban élő kisebbségének szociális és polgári jogainak a kivívására koncentrál. Célja egy nagyfokú autonómia megszerzése, amely később hozzásegítheti Nagy Korál megalapításához. A hadserege a háború előtti erejét mutatja, ebből csak a szárazföldi csapatai vesztettek valamelyest. Korál célja, hogy minél később kelljen csapatait kivonnia a megszállt területekről.

Opál állam demokratikus, és jószomszédi viszonyt tart fenn a félsziget országaival. Mindet megtesz, hogy visszaállítsa a régi határokat, viszont nem hajlandó egyenlő polgári jogokat biztosítani a korál kisebbségnek. Az opál haderő szintén megközelíti a háború előtti állapotokat, a szárazföldi csapatok azonban itt is gyengültek. Az Opál kormány valószínűleg együttműködik a NATO-val a békeegyezmény életbe léptetésénél.

A GFOR erő, a NATO nemzetközi csapata, 2003. március 17-én kezdi meg a munkáját. A krízishelyzet megoldásaként kidolgozott stratégiáját öt lépésben szeretné végrehajtani, két év leforgása alatt. Feladata a békeegyezmény katonai oldalának a gyakorlatba ültetése, és egy stabil, biztonságos környezet megalakítása Korálban és Opálban. Romániát kérik fel a feladatra, hogy segítse a GFOR parancsnokság lélektani hadműveletét.

Romániai lélekbúvárok

Ezen a kényes ponton lépnek be a képbe a Román Haderő pszichológiai befolyásolást végző egységei. Két nappal ezelőtt ért véget az első szakasz, amelynek célja az volt, hogy felmérje a Lélektani Hadművelet Központ felszereltségét és az ott dolgozók felkészültségét.

A művelet legfontosabb pillanata, hogy létrehozták a Lélektani Hadműveletet Támogató Egységet. Ennek tevékenysége magába foglalja egy saját kommunikációs hálózat, és ennek technikai hátterének kiépítését. Tagjai a Nyugati hegységbe magukkal vitték a lélektani befolyásoláshoz szükséges teljes arzenált: nagy teljesítményű adó-vevőket, egy mozgó-nyomdát, rádióállomásokat, tévékocsit, és más, titkosságuk miatt felsorolhatatlan eszközöket.

Aki nagyon kíváncsi rá, hogy mi zajlik ott, naponta hallgathatja a Gloria nevű katonai rádión. Az 1584 KHz-es középhullámon sugárzó adó 9 - 12 és 16 - 19 óra között hallgatható, 7 - 9 és 14 - 16 óra között pedig a 4622 Khz-es rövidhullámon fogható. A Nyugati Hegység 2003 műveletnek saját, tábori körülmények között nyomtatott újságja is van.

Előzmény: csabiman (226)