Mijo Creative Commons License 2003.06.09 0 0 32

Érdekfeszítően izgalmas "szolgálati jelentést" olvastam "Több rendőr lesz a város utcáin" címen a Petőfi Népe internetes verziójában, mely tartalmában automatikusan emlékeztet Tölgyesi erdészkapitány érája alatti lakosságcsitító frázisokra, szívbőlfakadó felhőtlen kacagást okozva anno a nép körében. Ez az a cím egyébként mely minden nyáron igaz, hiszen az állandó állomány évente bővül időszakosan a "rendőripari" tanulók szakmai gyakorlati idejével.

Beidézem az írás teljes tartalmát, majd hozzáfűzöm gondolataimat.
__________________________________________________

"Több rendőr lesz a város utcáin
PetofiNepe 2003.06.08

Nappal és éjszaka is több rendőr lesz a város utcáin. Ettől a közbiztonsági helyzet és biztonságérzet javulását várja Vakulya Ottó kapitány. Beindul a strandrendőrség is...

– A jövő hétvégétől ismét cirkálnak a strandrendőrök a Sugovica-partján – válaszolta érdeklődésünkre Vakulya Ottó rendőrkapitány. Fő feladatuk az alkalmi lopások, illetve a motorosok, autósok behajtásának megakadályozása lesz. A vízirendőrökkel egyeztetjük a szolgálatot, amitől azt várjuk, hogy a strandolók a vízben és a parton is nyugodt körülmények közt élvezhetik a nyarat. Jelenleg olyan fiatalokat toborzunk, akik a Tourist Police szolgálatban csatlakoznának járőreinkhez. Várhatóan júliustól 3-4, legalább érettségizett, idegen nyelvet beszélő civil fiatalt vonunk be a munkába, amiért természetesen fizetünk – tette hozzá az alezredes. Ismét érkeznek nyári gyakorlatra a rendőri szakmát most tanuló fiatalok, akik a szabadságolások idején enyhíthetik a létszámhiányt.

A kapitány arról is beszámolt, hogy éjszakánként több rendőr áll majd szolgálatban. A három gépkocsizó járőr mellé csatlakoznak a bűnügyisek, amikor nincs más elfoglaltságuk. Alkalmanként razziákat tartanak. – Eredményt hozhat a fokozott jelenlét és a gyors reagálás, amit bizonyít, hogy ilyen módszerrel a piacról sikerült kiszorítani a zsebes társaságokat – érvel Vakulya Ottó. Ennek alapján a randalírozások, rongálások csökkenésére számít a belvárosban és egyéb éjszakai szórakozóhelyek környékén. Véleménye szerint javíthatna a helyzeten, ha kiépülne a térfigyelő rendszer, amiről évek óta szó esik. Erre némi esélyt adhat, hogy megszületett az önkormányzat közbiztonsági koncepciója, amivel már lehet pályázni a szaktárcánál.

Kubatovics Tamás"
__________________________________________________

Nincs okom kételkedni az új rendőrkapitány, Vakulya Ottó jóindulatában, hiszen rövid egyéves bajai múltja is több esetben kemény, a lakosság részéről szimpátiával találkozó intézkedésekről tanúskodik.
Egy pillanatig sem irigylem rendőrségünk mai vezetőjét, mert azt az örökséget, amit Tölgyesi hagyott maga után, évtizedes reformterv keretén belül is nehéz lenne talán gatyába rázni. Ennek a kétes egzisztenciának az ügyködése alatt, városunk közbiztonsága kataszrofális szintre zuhant alá, nem beszélve azoknak a kiváló belügyi szakembereknek a kirívóan magas számáról, kik abban az időszakban menekültek el, lettek távozásra kényszerítve a bajai testületből. Hány de hány, drága pénzen iskolázott szaakember hagyta el fiatalon a pályát, kallódott el, vagy állt a legkülönbözőbb nívójú őrző-védő formációk lobogója alá. Tölgyesi óta annyi változás mégis történt, hogy legalább saját személye és elit sleppje által elkövetett esetek száma csökkent :((...., megjegyzem, már ez is valami!

Visszatérve az írásra: új színfolt a strandrendőrség kvalifikált civil ifjakkal történő segítése. De nagyon jó lenne, ha valóban arra méltó és alkalmas fiatalok köréből kerülnének ezek ki, és nem a különböző frekventált pozícióban lévő szülők "beajánlása" érvényesülne. (Nem én tehetek arról, az elmúlt évtizedek reflexszerűen ilyen gondolatokat képeznek az agyamban :(...) Talán nem is kéne a fizetésre hangsúlyt fektetni, hanem a rendőri munka iránt affinitást érző, és szándékuk szerint majdan rendőri tanulmányokat folytatók köréből kerülnének ki karitatív jelleggel ezek a segítők.

Igen. Valóban üdvös, a gyakorlatukat töltő rendőrtanulók jelenléte. Feltételezem, ezek a fiatalok még nem foghatók éjszaka szolgálatra. De nappali számszerűségükkel és egyenruhás jelenlétükkel mindenképpen visszatartó erőt jelentenének, ugyanakkor meg az állomány tagjai egy része valóban növelhetné az éjszakai munkát végzők számát, hiszen köztudott, hogy az az időszak a legveszélyeztetettebb, a legtöbb gazember és erejével nem bíró zömében az éjszaka óráiban érzi magát legaktívabbnak. (Persze és sajnos, nappalra is akad mocsok bőven :(....)
Persze csak olyan rendőröktől várható el tényleges változás bekövetkeztével járó munka, kik távol állnak a bűntől, a bűnözőktől, kik nincsenek függő viszonyban munkájuk ellenpólusa egyetlen területétől sem!

Idézek: "Ennek alapján a randalírozások, rongálások csökkenésére számít a belvárosban és egyéb éjszakai szórakozóhelyek környékén."

Igen! Nagyon jó lenne, ha "minden egyéb éjszakai szórakozóhely KÖRNYÉKE" rendőrségi védelmet élvezhetne. Mondom rendőrségi védelmet ..., A LAKOSSÁG JAVÁRA, ANNAK BIZTONSÁGA ÉS NYUGALMA MEGTEREMTÉSÉRE IRÁNYULÓ, és NEM "egyes" szórakozóhelyek érdekében, azok zavartalan működése érdekében történő rendőrségi védellem!!!

Zene füleimnek: "Véleménye szerint javíthatna a helyzeten, ha kiépülne a térfigyelő rendszer, amiről évek óta szó esik. Erre némi esélyt adhat, hogy megszületett az önkormányzat közbiztonsági koncepciója, amivel már lehet pályázni a szaktárcánál."

Rendőrkapitányunk nem tudom látta-e már, informatikát gyakorlóként fórumunk eme témakörét: WEBKAMERÁT A BAJAI VÁROSHÁZÁRA IS !

Ebben már évek óta történt kivesézési kísérlet úgy webkamerák telepítése, mint térfigyelő rendszer kiépítése tárgyában.
Webkamerák időközben frekventált helyeken kihelyezésre kerültek, ugyan megítélésem szerint inkább kellett volna, hogy ezzel szemben privilégiumot élvezzen közterületeink figyelése, szerintem akkor dicsekedjünk vizuálisan, ha biztonságos környezetet áll majdan módunkban kínálni a városunk után érdeklődők számára. Messziről mutatni úgy a füvet, hogy az abban rejtőző kutyaszar ne látszódjék, csak önmagunk és mások inkorrekt ámítása :(!

Térfigyelő rendszer! Nem hinném, hogy ennek visszatartó erejét részletezni kéne, ha valahova, akkor Bajára ez égetően hiányzik, mégpedig igen nagy területet felölelően.
Nos, mikor, ha most nem!???? Belügyminiszterünk bajai; parlamentünk informatikai bizottsága elnöke, országgyűlési képviselőként bajai; megyei rendőrfőkapitány helyettesünk bajai; önkormányzatunk közbiztonsági tanácsnoka, egyik legrangosabb egykori bajai rendőrtisztünk; és hány az olyan bajai biztosítótársaság, melyek csontkemény érdeke tükröződne e kérdésben!?

Nem létezik, hogy ennyi potenciális segítő mellett, ne lehetne ezt a régóta vajúdó "gyermeket" megszülni!
Mondom a biztosítók. Nem igazán jellemző, hogy ezek csődhelyzetbe jutnának, ugyanakkor mindegyik olyan csodapalotában lakik, hogy az ügyfél csak tátja a száját. Van okunk feltételezni módosságukat, ami zsebünkből történő gyarapodásukat. Hát akkor nosza, nyúljanak ők is zsebbe! Érdekük! Úgy a megelőzés, mint a károkozók kézrekerítése. Nekik az nem biznisz, ha nincs meg a tettes. Vajon volt-e már valaki is, ki megkísérelte volna igazolható módon koordinálni ezeket a kérdéseket!?

Jó szándék ide, jó szándék oda, rendőrkapitányunk csak abban az esetben lehet képes hatékony intézkedéseket tenni, amennyiben több más fórum részéről is segítő partnereket talál. Korrupt, bűnözőkhöz közelálló, profitot a zavarosból halászó, gazdagodást a káoszból és anarchiából nyerő "segítő" körök nem a lakosság javát fogják szolgálni ...

Mijo