occy Creative Commons License 2003.06.06 0 0 223
MTI

Letartóztatták a marosvásárhelyi törvényszék volt elnökét

Bukarest, 2003. június 6., péntek (MTI)

Csúszópénz elfogadásán kapták rajta, őrizetbe vették és előzetes letartóztatásba helyezték a marosvásárhelyi törvényszék volt elnökét, akinek a vezetése alatt a városi bíróság tavaly elmarasztaló ítéletet hozott a szovátai gyógyfürdő magyarországi érdekeltségű privatizációja ügyében - jelentették pénteki román hírforrások.
Andreea Ciuca bírónőt ez év első negyedében váltották le a marosvásárhelyi városi bíróság éléről, de fellebbviteli bíróként továbbra is megmaradt az általa nyolc éven keresztül vezetett törvényszék ítélőbírájának.
A román nemzeti korrupcióellenes ügyészség (PNA) emberei akkor tartóztatták le a marosvásárhelyi bírónőt, amikor körülbelül 1,4 millió forintnak megfelelő értékű 210 millió lejes csúszópénzt vett át egy építővállalat vezetőjétől.
A román hírszerzés embereinek közreműködésével őrizetbe Andreea Ciucat több órás kihallgatás után Bukarestbe szállították, ahol folyamatosan elkövetett vesztegetésért, törvénytelen anyagi előnyök megszerzéséért és befolyással való visszaélésért harmincnapos előzetes letartóztatásba helyezték.
Mint a PNA forrásaitól származó információkból kiderült, a bírónő a marosvásárhelyi törvényszék vezetőjeként 1999 és 2003 között összesen mintegy 680 millió lej (4,5 millió forint) csúszópénzt, valamint több mint 50 millió lej értékű építőanyagot kért és kapott a szovátai bírósági továbbképző központ építésére meghirdetett pályázatot elnyerő cég adminisztrátorától.
A PNA ügyészei Andreea Ciuca bírónővel szemben más hasonló bűntények ügyében is nyomozást folytatnak.
A marosvásárhelyi városi törvényszék tavaly Andreea Ciuca elnöklete alatt hozott ítéletet a szovátafürdői gyógykezelő-központ és több szálloda magyar érdekeltségű magánosításának leállításáért. A marosvásárhelyi városi törvényszék elmarasztaló határozata alapján döntött a román legfelsőbb bíróság a szóban forgó privatizáció felfüggesztéséről.
Pénteki marosvásárhelyi információk szerint Andreea Ciuca néhány volt beosztottja és kollégája a PNA marosvásárhelyi székháza előtt tiltakozott a volt bírósági elnök szerintük jogtalan letartóztatása ellen.