istenkiraly Creative Commons License 2003.06.06 0 0 145
Sziasztok!

Na én elég ritkán járok erre, de tanultam sokat és végre megvan a klíma is.

Én Panasonicot válaszottam (3,6 kW-os hűtő fűtő), igaz drágább volt, de jókat hallottam a márkáról és a típusról is, ezért úgy döntöttem, az a plusz pénz talán hosszútávon fog megtérülni, meg amíg egy két lenti hozzászólást olvastam, akkor se kaptam szívrohamot hogy mit vettem.
Nyílván pénzről lévén szó azért körüljártam az árkategóriát:

Vétel:
Azt vettem észre van pár nagy kereskedő, ahol olcsón lehet klímát venni, persze a szerelő cégeknek nagyobb kedvezménnyel (a forgalomtól függően) Az első szerelőm csak hebegett habogott, hogy a COLOMBUS tól hozza és tud kedvezményt adni.... A klímát onnan szereztem, de egy másik cégen keresztül aki adott 10% kedvezményt. (nyílván található olyan aki még többet ad, de a szerelő ennyit nem engedett volna)

Szerelés:
Ennél a cégnél például számít, hogy ki rakja fel a klímát, mert egyébként nincs rá gari...
Nekem 50-ért raktál fel, plusz az alpinista, mert nem volt egyszerü...
Nekem szimpatikusak voltak és úgy vettem észre nem csak összedobták a dolgot.

Igaz nálam van most egy kis probléma, mert a kicsepegest nem úgy képzeltem el, hogy valaki a nyakába kapja a kellemes hűsítő érzést, hanem mivel panelba lakunk és elég magasan arra gondoltam, hogy az amúgy is kellemes meleg betonon lefolyatom a kondenzvízet, egy kiadós esőnél nagyobb kár éri a falat.
Túl nagy foltot nem is hagy és amikor tűzi a nap néha el is tünik. Persze az okoskodók már csacsognak, meg a klímával kapcsolatban is vannak irigy emberek, mert ki a szart érdekell például, hogy kint a falon van egy klíma egy betonházon? (A feljelentgetős történeteket hallottam én is....) Tehát valószínü ezt a vizes rendszert megváltoztatjuk, mert nincs kedvem mindenkinek elmagyarázni, hogy gondolkodjon azzal a tökkel a fején és ha ettől baja lesz a háznak akkor rég el van valami baszarintva (szara szigetelés vagy mittomén).

Ami viszont számomra még nem tisztázott:

Még nekünk se jött meg az első villszámla, de mire lehet számítani?
Átlagos használatot feltételezve mondjuk reggeltől estig használjuk naponta.

A belső hőmérsékletet mire érdemes állítani?
Mi 25-26 on szoktuk használni, ha sokat vagyunk egyhelyben néha még picit hűvösnek is tűnik. Viszont hallottam a 7 fokos egészséges hőlépcsőről is, tehát nem túl jó alacsonyra állítani, én pl fáznék 20 fokon.

Egy nap mennyi víz csepeg el úgy konkrétan?
A klíma adatlapjára az van írva hogy óránként 2 liter az eltávolított légnedvesség. -> ez mit jelent pontosan? Ez frankón kifolyik, vagy még függ ezer dologtól?

Karbantartás:
Azt mondták, hogy elvileg évi kettő, de egy mindenképpen kell ami olyan 8 körül van és kiproszívozzák, ellenörzik, stb. Ez elég vagy esetleg van valaki aki tudja pontosan mit kell csinálni vele? Ezen mondjuk van valami teszt finkció is.

A típusokról:
A kutakodások után, hogy mit vegyek rájöttem egy csomó szart tudnak már ezek is, tehát ha mindent elhiszünk, akkor a legdrágább kéne....
Mik azok a dolgok amik jók ha vannak és mik azok amik nem gáz ha nincsenek?
Az intverterről pl eddig csak azt tudtam, hgoy jobb a szabályozás és kevesebbet fogyaszt, de hogy a levegő hőmérsékletére hogyan van hatással azt nem tudom.
Lehet kék rétegű, vagy valamilyen bevonattal ellátva a külső hűtőfelület, ami állítólag tartósabb, de az is lehet, hogy csak kamu.
Ez például tud valami ION bigyót, amitől frissebb levegő érzet adósik, persze szellőztetni akkor is muszály az elhasználódott levegő miatt, de ennek hosszútávon van valamilyen hatása?

És hogy érdemesebb használni? menjen inkább egész nap mintha gyakrabban hűteni le lakást? Az tudom, hogy fűtésnél az állandóan működő az jobbm ert olcsobb a hőn tartás mint a befűtés, de itt is így van?

Na kb ennyi :D ha kell a szerelő elérhetősége szívesen megadom.