Mad Scientist Creative Commons License 2003.06.05 0 1 3375
Sziasztok!

Tegnap értem haza egy 2 hetes balatoni tartózkodásról, és bár ott is nap mint nap neteztem, az Index valamiért nem engeett onnan hozzászólni, vertem is a fejem a falba, hogy pont most számomra is "hazai" vizeken hajózunk...

Tehát akkor elnézést, hogy így utólag, hosszan és ömlesztve:

Balaton (Beloiannisz): Idén valóban az utolsó szezonját kezdi. Oka: elhasználódás, katasztrofális fenéklemez, illetve kihasználatlanság, és konferencia- és egyéb rendezvénykre való alkalmatlanság. Ma vonaljárattal, vagy kirándulókkal lehetetlen megtölteni egy 650 személyes hajót, ez akkor volt jó, mikor egész iskolákat, meg Szot üdülőket tudott sétahajózni vinni. Ma a kisebb, de komfortosabb hajóké a jövő (a Balatonon legalábbis) + a rendezvényekre jó katamaránoké.

Apropó katamaránok. Nem tudom tudtátok-e, hogy az eredeti tervek szerint a Siófok és a Badacsony is olyan lett volna mint a Füred, csak aztán a hozzáértő illetékes elvtárs egy tollvonással levágta a hátuljukat, minek ide ekkora hajó... Eredmény: seggreeső farnehéz hajó, ami húzza a vizet maga mögött, így e kettő lassabb is a többinél.
Vissza a Balatonhoz, szerencsére a lángvágó szóba sem került, hajózástörténeti múzeumhajó lesz belőle Siófokon a Sió torkolatában, torkolatánál (?), azt hiszem felbakolják valahova.

Bakony (Ercsi), Gulács (Szentendre): sorsuk sajnos véges, az okok hasonlóak a Balatonéhoz. Már a nyolcvanas évek végén tervben volt selejtezésük, ebből egyelőre csak a Halápot (Zebegény) vitték el 1994 őszén (itt több helyen tévesen 1997 szerepelt). Amiért mégis maradtak (egyelőre), az nagyon egyszerű: iszonyú igénytelenek, az éves karbantartás hajós mércével mérve a nullához konvergál, szinte néhány liter Trinát zománcfestékben merül ki... A motorjuk - az a bizonyos szenzációs hangú lassú fordulatú - már 80-100 körül is meg lehet tartani, csak tudni kell őket állítólag vezetni! - egyébként jó állapotú, ráadásul (ez nekem új volt és meglepő) mindenféle EU előírásnak is megfelel. Jelenlegi terv: kapnak az idei után még egy szezont, utána vége. Sorsuk nem biztosított, a lángvágó elvileg benne van a pakliban, nagyon sajnálnám őket, nekem is ez a típus (volt?) a kedvencem.

A jövő tehát a kisebb és komfortosabb hajóké, mint például a Lelle, vagy a Fonyód. Ez utóbbi szinte kész, jövő héten már próbafutást terveznek. Erre kisérleti jelleggel (itt most egy szakkifejezésnek kéne jönni, de képtelen vagyok megjegyezni), ...szóval olyan kúpos víz alatti orrot szerelnek, + hátul is kb. 80 cm-rel túlnyúlik a fenéklemez a hajón, hogy ne üljön le annyira haladáskor. Ha minden oké, főszezonban az L járatot veszi át, ezt vitte 1994-ig a Lelle, mígnem át nem vette a Haláp helyét.
Sőt állítólag szinte biztos, hogy lesz Lelle III.-is, már ki is nézték valahol Oroszhonban.

Hévíz, Keszthely: valaki írta, hogy nem tudja őket megkülönböztetni. Nos a Héviz beszálló ajtajai (2 db oldalanként) a hajó színére festett fehér színű, nyitható teli fém anyagból vannak, míg a Keszthelyé eltolható sárga "szellős" rudazatszerű. A Keszthelyen oldalán a mentőöv a hátsó zárt kabin ablakaival egy vonalban, a Hévizen egy sorral feljebb van. Mindkét különbség távolról is jól látható.

Kelén, Helka: megvannak szépek, járnak. Valóban a Helkában már modern csendes irányváltós motor van (sajnos), a Kelénben viszont ua. mint a 400-asokban és a Balatonban. Állítólag a Kelénben a vízvonal és a főfedélzet közt az anyag még nagytészt az eredeti 112 éves fém, a Helkában már alig van, de van valamennyi évszázados vas.

Ja és még valami.
Készülnek a tervek a kompkikötők súlyos milliókért való vízálláskövető pontonszerű átalakítására, mert 30 cm vízállás alatt igencsak nagy bajban lesznek, és úgy látszik nem bíznak semmit Esőistenre. Ez persze csak jövőre realizálódhat, addig majd folyamatosan vésnek le a partból, ahogy tavaly is tették 37 cm környékén.

Bocs még 1x a hosszért, talán volt benne új valakinek.

M.S.