Aewyn Creative Commons License 2003.05.30 0 0 128
Hello,

igazán nem szeretnék senkit sem lebeszélni a noname klímákról, csak lenne néhány megjegyzésem:

Olyan klímagyár, hogy Mamacsu és Batamotu, ugye nem létezik. Ezek a cégek egyszerűen csak cimkéznek. Egyszer ezt, egyszer azt. Amit éppen olcsón be tudnak szerezni. Ebből több apróság is következik:

- A márkából egyáltalán nem következik az feltétlenül, hogy ki gyártotta. Lehet, hogy a modellpaletta x típusát az egyik gyár, az y típusát pedig egy másik gyár szállítja. Jövőre fordítva.

- A klíma valódi gyártója természetesen minőség és a beépített alkatrészek szerint árazza a termékeit. Tehát valószínűtlen, hogy egy filléres abszolút noname brand ugyanolyan minőséget fog kapni, mint pld. a Whirlpool (aki szintén nem gyárt klímát).

Igen nemes az, amikor belekukkant a szaki a kültéribe, oszt észreveszi, hogy azt Toshiba kompresszorral szerelik. No, de ettől még a klíma nem lesz Toshiba minőség. Nem a klíma maga Toshiba, csak a kompresszora. Van ezen kívül még pár apróság is a klímában. Hiába jó a kompresszor, ha a hűtőlemezek méretezése nem passzol hozzá. Egyszerűbb nagyobb klímát készíteni nagyobb kompresszorral, mint hozzávaló nagyobb hűtőfelülettel és nagyobb ventillátorral. Egyszerűbb egy kisebb, de nagyobb fordulatú ventillátort berakni, mint egy nagyobbat, de csendesebbet.

Szóval hiába jó a kompresszor, ha a hűtő képtelen leadni elég gyorsan a hőt, s így az egész masina tovább dolgozik, mint kellene. Ez ugye azt jelenheti, hogy nagyobb a fogyasztás, a kompresszor és ventillátor tovább dolgozik, hamarabb megy tönkre.

(Zajszint tekintetében érdemes körülnézni metró aluljárókban, ahol a züzletek ezerféle klímával hűtik magukat. Ki lehet választani a legzajosabb szomszédűzőt, némelyik úgy kerreg, hogy majd szétesik. Persze új korában mind csendes volt, csak néhánynál spóroltak egy-két apróságon, ami idővel megbosszulta magát.)

A beltériben ugyanez pepitában, hozzátéve, hogy nem mindegy milyen zajjal dolgozik a beltéri, hogy az olcsóbb gépet esetleg csontra kell járatni a hűvöshöz, vagy alapfokozaton, csendesen is jól hűt.

Esetleg az egész cuccba némileg kevesebb gázt csomagoltak, ami elég lenne 3 méter csőhöz, de már kevéske 5 méterhez, így a klíma újfent csak csontra jár, anélkül, hogy hűtene is esetleg valamelyst.

Netán olyan a beltéri kialakítása, hogy a hűtőlemezek között könnyebben marad pangó víz, így azután kellemes dohszaggal kápráztatja el a lakókat, esetleg ráküldi a bacikat, s azt hiszi a tulaj, hogy a hideg fuvallat miatt betegszik meg mindig, közben csak némileg magasabb a lakás penészgomba és baktériumtartalma az egészségesnél.

Egyébiránt hűteni, azt biztosan tudnak.