moverlander Creative Commons License 2003.05.30 0 0 405
Még jobb most a realitásokban gondolkoznod, mint később megtudnod, hogy még bő 1 millióval ki kell pótolnod az önrészt, különben úszott az egész dolog.
Én szinte az összes potenciális bankot felhívtam, és mindehol végeznek értékbecslést, és az alapján adják a hitelt. Az pedig nem fogja az ingatlant felértékelni annyira, mint amennyiért veszed. Max 90 %, de állítólag ritka az ilyen. Az pedig 63 % hitelt jelent.
Hogy miért, arra áljon itt egy példa:
Bizonyos bankoknál biztosan így van, nem biztos, hogy általános. Az értékbecslési díjat teljes egészében megkapja az értékbecslő. Ez 25-30000/ingatlan. Napi 5 becslést végeznek általában a cégek. Ki lehet számolni, mit jelent ez havonta. Viszont cserébe ott az elvárás. Az értékbecslő cég annyiért adja is el az ingatlant, amennyit mondott rá HB értékként. Ha ez nem sikerül, a cég akkor is fizet ! És majs bejön neki a pénz, ha elmegy a lakás. Ez a kockázat védi a bankot az irreális becslésektől.

30 % önerővel próbálkozni lehet, de értelme nincs. Legfeljebb egy előnye van: a bank soha nem add több hitelt, mint amit eredetileg kértél. Tehát biztosan a amximumot kapod. Nekünk maga az építő mondta, hogy 30 %-al ne is próbálkozzunk, mert az még senkinek sem sikerült.
Soha ne higyj annak, aki az ellenkezőjét állítja, mert neked kell a hiányzó önrészt előteremteni, nem neki !