occy Creative Commons License 2003.05.28 0 0 218
Nem úgy a magyar szobrok, emléktáblák! :(


Marosvásárhely: Csavarhúzóval a Bernády-emléktábla ellen

[MTI]

Magánháborút indított Marosvásárhelyen a szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párt két törvényhozója a várost egykoron felvirágoztató magyar polgármester, Bernády György emléke ellen. Ezúttal a román sajtó hívta fel a figyelmet arra, hogy a két román politikus akciója etnikai konfliktus kirobbanásával fenyegethet.
Marosvásárhelyen tavaly októberben emléktáblát szenteltek a helyiek által városházának emlegetett szecessziós palota előcsarnokában Bernády György emlékének. A férfiú a múlt század elején volt a város első embere és tevékenységének volt köszönhető, hogy Marosvásárhely joggal viselhette a Székelyföld fővárosa címet.
A táblát annak rendje s módja szerint, minden törvényes előírás betartásával helyeztette el a polgármester által építtetett palotában a Romániai Magyar Demokrata Szövetség.
Adrian Moisoiu képviselő és Dumitru Pop szenátor viszont úgy érzi, elfogadhatatlan, hogy tábla hirdesse a prefektúrának otthont adó épületben Bernády emlékét. Pop szenátor ősi sérelmeket emleget: a magyar polgármester állítólag megtiltotta a környékbeli román parasztoknak, köztük az ő nagyszüleinek is, hogy Marosvásárhely főterén tejet áruljanak.
A két nagyromániás honatya már az avatásra váró emléktáblát saját kezével szerelte le tavaly októberben. Az avatási ünnepséget ezzel nem sikerült megakadályozniuk, de nem adták fel a küzdelmet: január végén ismét leszerelték a táblát a falról.
A harmadik táblaeltávolítási akció már nem járt sikerrel. Míg korábban a román rendőrök tétlenül nézték a törvénytelen akciót, a múlt hét végén már rendőrkordon fogadta a csavarhúzókkal felszerelkezett politikusokat.
Miután Adrian Moisoiu képviselő bejelentette, hogy embereket hoz a rendőri túlerő legyűréséhez, a prefektus, minden eshetőségre készen, utasítást adott az épület kiürítésére. Szerencsére a beígért tömeg csak üres fenyegetésnek bizonyult, így némi várakozás után Dumitru Pop szenátor is távozott a helyszínről, de mint megígérte, hamarosan visszatérnek.
A történtekről beszámoló román sajtó etnikai konfliktus kirobbanásának veszélyére figyelmeztet. Marosvásárhely esetében van ok az aggodalomra, hiszen 1990 márciusában itt a rendszerváltozás után hat halálos áldozattal járó véres összetűzés robbant ki a románok és magyarok között.
Borbély László, az RMDSZ ügyvezető alelnöke, Maros megyei képviselő az MTI-nek elmondta, hogy a két nagyromániás honatyát védi a mentelmi jog. Az RMDSZ tiltakozása nyomán eddig csak néhány, a két politikusnak segédkezet nyújtó személyt bírságoltak meg. A legutóbbi eset után a szövetség nyomatékosan kérte Maros megye prefektusát, ha megismétlődik az incidens, a mentelmi jog ellenére vegyék őrizetbe a két politikust.

Előzmény: old schachterhand (217)