Lewinfiú Creative Commons License 2003.05.28 0 0 65
Van egy jelenség, ami az éretlenséget bizonyítja. A jelenség tulajdonképpen az ellentmondás tűrés tökéletes hiánya. Az emberek nem képesek (így általánosítva fogalmazok, bocs) elviselni, hogy többfajta igazság létezhet. Egyszerre.
Ez helyi betegség: azt keresi mindenki, hogy melyik újság, vagy TV "opbjektív", melyik "tárgyilagos", vagy "kiegyensúlyozott". Holott nekem az a kérdésem, hogy melyik fogalmazza meg a valóságról alkotott képet a legárnyaltabban, leginkább gondolatokat ébresztően, vagy legérdekesebben. Nyilvánvaló számomra, hogy egyik sem lehet objektív, hiszen mindegyiket szubjektumok szűrőjén keresztül juttatják el hozzám. A fórumozók jó része is mindig ezzel jön.

Egy tanárom, akit igen nagyra értékelek, nemrégen Izraelben járt és meghívták parlamenti képviselőkkel folytatott beszélgetésekre.
Arról számolt be, hogy amikor a kormánypártot hallgatta, akkor az volt az érzése, hogy ezeknek, mennyire tökéletesen igazuk van. Amikor az ellenzéket hallgatta, akkor megint az volt az érzése, hogy na, ezeknek, megint, tényleg igazuk van.

Hazajött, meghallgatta a kormánypártot és az volt az érzése, hogy ezek hülyére veszik. Meghallgatta az ellenzéket és az volt az érzése, hogy azok még nagyobb hülyére veszik.

And that makes the difference...