Oviban Kenobi Creative Commons License 2003.05.28 0 0 244
"Nálam nincs rézeleje, mert üveghűtővel dolgozom. Tisztább ügy, de ára van, a hűtés így több vizet igényel"

A rézelejét két ok miatt kell kiönteni:
1. A réz levegő jelenlétében katalizálja az alkohol oxidációját igy erősen mérgező aldehidek keletkeznek. Ez üveghűtőnél nem jelentkezik.

2. Az alkoholos erjedés során mindig keletkezik valamennyi metanol (faszesz) is. Ennek alacsonyabb a forráspontja, mint az etanolnak, tehát először ez desztillál át. Ezért kell a 78 fok alatti párlatot kiönteni. (Feltéve, hogy nem akarsz megvakulni.) Az üveghűtő "az ellen nem véd" :) )

A nemtudomszilva és a fosószilva nem ugyanaz. Az előbbi kékes-fekete színű kerek szemű magas cukor- és alacsony savtartalmú fajta. Ebből főzik Fehérgyarmat környékén az igazi szivalekvárt. (Rendszerint rézüstben.)
A másik a fosószilva, mórabóra,(Myrobalan), szintén kerek szemű, nem magvaválló éretten sárga színű vagy vöröses szilvafajta. Közeli rokona a díszfaként ültetett un. "Vérszilva"

Előzmény: courvoisier (227)