Tényleg másutt vannak a hangsúlyaink, még szerencse, hogy egyébként egyetértünk :)
A "sumérmagyarkodókról" úgy alakult ki a képem, hogy belenéztem irományaikba. Mondj egyet a huszadik század második feléből, aki nem megveszekedett antiszemita, nem szélsőséges nacionalista, nem erősen nyilasoid, aki alternatív nyelvészeti és őstörténeti elméleteit nem az utóbbi politikai tartalmak propagalását szolgáló eszköznek tekinti. Elvben persze lehetséges, hogy az ilyesmi bolondériaként létezzék, de nem úgy létezik. (Minek kijelentésével nem zárom ki, hogy vannak, akik csak bolondériaként érdeklődnek iránta.)
Általában is leszögezhető, hogy elég szoros kapcsolat van az etnocentrikus alternatív őstörténészkedés és a politikai deviancia között. A fekete Athéna "elmélet" népszerűsége Amerikában sem a feketék politikai egészségessége melletti testamentum. Dáko-román elmélet, a Nagy Morva Birodalom mítosza detto. Őszintén szólva sértené a nemzeti büszkeségemet, ha az alternatív őstörténészkedés a Bocskai Akadémia, a Miskolci Bölcsészegyesület és a közsszolgálati Éjjeli menedékhely után még továbbterjedne.
De ha ettől eltekintünk is, ami nehéz, ez a dolog bolondériának sem teljesen ártalmatlan. Szerintem. Nekem nem tetszik a posztmodern "anything goes", nem tetszik a tudományos tekintély kikezdése, nem tetszik a relativizmus.
Vagyis a probléma fontos.