occy Creative Commons License 2003.05.22 0 0 206
MTI, 2003. május 22.

Nastase az aradi Szabadság-szobor ügyéről

A román kormányt nem érdekli az aradi Szabadság-szobor újbóli felállítása, és nem is támogatja azt - jelentette ki a román kormányfő csütörtökön.
Adrian Nastase azt követően nyilatkozott az aradi emlékműről a megyei prefektusokkal tartott szokásos heti távkonferenciáján, hogy a román kormány szerdai ülésén elfogadta a romániai emlékművek helyreállításáról szóló országos programot.
Az Aradon újból felállítandó Szabadság-emlékmű az egyedüli, amely a román kormányt "nem érdekli különösebben" - fogalmazott a kormányfő.
Szavai szerint a műalkotás helyreállítását azért nem kell támogatni, mert szimbolikájánál fogva a szoborcsoport nem az egyetértést sugallja, illetve nem illeszkedik bele a románok és a magyarok közötti barátság és együttműködés szellemiségébe.
Nastase úgy vélekedett, hogy egy műalkotásnak "a szeparatizmus és a nézeteltérés helyett az egységnek és egyetértésnek a jelét kellene adnia." S mivel szerinte az aradi szoborcsoport nem felel meg ez utóbbi követelménynek, függetlenül az alkotás művészi értékétől, Nastase "nem hisz abban, hogy szükség volna az emlékmű újbóli felállítására".