Sziasztok!
Örülök, hogy másokat is érdekel ez a terület.
Főleg német forrásokból fordítom az informácikat, amiket most már a www.xsany.hu oldalra is felpakolok.
Amennyiben ez túl nyögvenyelősen jön le, a tükrözése: www.xsany.de
>FRODO:
>Ahogy olvastam, a vertikális kollektort kb. 90-100 méterre kell levezetni. De úgy tűnik, hogy ez az
>adat sík terepre, alföldi részekre vonatkozik. Mit tudsz a hegyvidéki alkalmazásokról? Amennyiben ott
>ennek a többszörösére van szükség, gondolom, a költségek is a többszörösére rúghatnak. Akár olyan
>mértékben is, hogy egyáltalán ne érje meg ilyen módon korszerűsíteni a meglévő rendszert.
Az oldalra feltettem néhány szemléltető képet is, ott szerepel, hogy többféle kollektortípus is létezik.
A kollektor akkor igazán működőképes, ha stabil, kb. 12 C-os vizet lehet belőle kifacsarni. Ez talajkollektornál inkább a talajtól függ, a kötött,nedves talaj a legideálisabb erre a célra.
Most nyáron egy ismerősömnél a kútba egy radiátort eresztünk le, bízunk benne, hogy ezzel is
elérjük a célunkat.
>agicza
>Szia, xsany! Szerintem húsz-harminc évnek el kell telnie, mire itt, Mo.-n is bevett gyakorlat lesz a
>megújuló energiaforrások mindennapos használata. Azért vagyok ennyire pesszimista, mert amíg egyszerűbb
>és olcsóbb a "köldökzsinórra" felcsatlakozni (értsd: gáz-víz-villany), addig nem sokat fognak kies
>hazánkban azzal törődni, hogy esetleg szélturbinát vagy napkollektort üzemeltessenek. A megtérülési
>költsége ugyanis 40-50 év egy kisebb méretű családi háznál, ennyire előre nagyon kevés ember gondolkodik.
Ebben mind igazat adok. Csakhogy:
1: a foszilis energiák árai nagyobb ütemben emelkednek, mint a megújulóak
2: Németországban a megtérülés 4-10 év, támogatásokkal persze, de talán ez irányba tartunk :)
3: Az ismeretekkel kell rendelkezned elsősorban, hogy döntést tudj hozni.
A megújuló energiaforrások rendkívül szerteágazó terület, több megányi lefordítandó anyaggal pakoltam tele a winchesteremet. Minél mélyebben kutattam egy témában, annál nagyobb távlatok tárultak fel az alkalmazásokban.
Ezeket az anyagokat ráérő időmben pakolom az oldalra, de egy tanulságot már kihámoztam belőlük:
A megújuló energiákat elsősorban nem magánházak, hanem inkább kisközösségeknek esetén lehet hatékonyan kiaknázni.
Egy példa:
A termelt geotermális energia mennyisége (TJ/év):
USA: 20302,
Magyarország: 30250
Geotermális alapú villamos áram termelése a beépített kapacitás szerint, MWe
USA: 2228
Magyarország: 0.
Ez azért eléggé lehangoló. Állami vagy kisközösségi szinten azért ebből a hatalmas energiából csak fel lehetne használni valamicskét, de egy olyan országban, ahol a zöldek Paks alternatívájaként a szélenergiát jelölik meg, stilszerűen: szélmalomharc.
Ez van.
Egyelőre.