kedves bodaisin, megint elfelejtettem egy korabbi kerdesedre valaszolni: a buddha testtartasol, szerintem buddha nem csak ult eloszoris. Ezt itt Thaifoldon nagyon komolyan veszik. Eloszor buddha aludt, aztan kinyitotta a szemet, aztan nyujtozkodott, aztan tornazott, aztan feleszmelt, aztan tudatilag elgondolkozott, aztan allva meditativ allapotba probalt kerulni, aztan szeken ulve, aztan LEULT. (ezek atvitt ertelemben ertendok, az egesz eletet atlatva!!!)
Mi gyatra kovetoi azt gondoljuk, hogy csak ulnunk kell, es minden megy magatol meg a cel nelkuliseg is. Hat nem sajnos...legalabbis buddha szerint.
Eloszor berugunk, masnapig alszunk stb, mire eszunkbe jut allapotba kerulni, es leulunk. Szamomra a budha testtartas csak kovetkezmenye kell legyen az osszes megelozo folyamatnak, igy hiszem, hogy kezdeni a budha testartassal nagyon franko elmenyt nyujt, de kozeputon haladni (ahova budha jutott) szukseg van az osszes buddha alltala is alkalmazott testartasra: vizszintes, fuggoleges, ulo, lotusz-ulo, es a testen kivul is egyben!
Itt, a kiskocsis fundamentalista budhista kolostorban nagyon nagy hangsuly fektetnek arra, hogy nem a testtartas a lenyeg elsosorban, hanem a legzes, es a tudat. Hangsulyozzak meg, hogy ezt megismerheted a testtartassal (zazen, lotusz, stb), raadasul jo melyen, de csak egy rovid ideig. Megtartani azt nem tudod (gyakorlott szerzetesekrol beszelek, akik 50 evet ultek mar!).
Megtartani a legzessel lehet (budhat idezik ilyenkor, leven ultrafundamentalistak), es a tudat keszenleti allapotban tartasaval. HA ismered hogy van az immunrendszer keszenleti allapotban, akkor vilagos: ki kell tenni neha a szenvedesnek ahoz, hogy a szenvedest kezelni tudja, es gyonyort fabrikaljon belole: alkimia
Roviden: a buddha testtartas onmagaban rovidebb/mulandobb illuzio, mint a tartosabb (de szinten hullamzo/mulando) mindennapos/minden orankenti picit jobban leves.
Amikor orankent csak picit vagy jobban, az nem mulando. Azt orankent tudod ismetelni, es mint tudjuk ,a vegtelen vonal elemei mulkando pontokbol allnak ossze, igy nem a tartossag a cel, hane ma mulando pontok felismerese, es alkalmazasa. Igy lehet, hogy a valodi gyakorlat (szerintem) a pillanatnyi tudat eltevedesbol kimaszas akar orankent, es igy mindig egy picit vagy csak jobban, sosem tokjol, ahogy a nagymesterek gondoljak...sajnos nem mindenki lehet nagymester.
udv
t