DcsabaS_ Creative Commons License 1999.04.22 0 0 139
Kedves Szlejer!

A civilek általános fegyverviselésén olyasmit értettem, hogy bizonyos józan feltételek esetén bárkit megilletne a fegyvertartási és viselési jog, valamint megfizethető áron a fegyverek is beszerezhetők lennének. Ekkor már csak a történelmi szituáció függvénye, hogy konkrétan az emberek hány százaléka hord/birtokol majd fegyvert.

A jelent topic témáját felhozva példának:
Az újfasiszta taknyosok által használt vadászpuskák is feltehetően legális fegyverként kezdték karrierjüket, és csak egy bizonyos ponton kerültek illegálisan az éretlen (sőt degenerált) ifjak kezébe. (A vadászpuskákat aligha gyártják kimondottan bűnözési célra.) Adva van tehát a példa, hogy a legálisan megvásárolt/tartott fegyvereket még gyerekek is megkaparinthatják, illegálisan és rossz célokra felhasználva azokat.
Az érem másik oldala, hogy vajon az ilyen eseteket hogyan lehetne megelőzni? Vajon segítene-e, ha még több fegyvert (persze "önvédelmit") engednénk be a középiskolákba, vagy esetleg még kötelezővé is tennénk használatukat? (Mégha csak a tanárokra korlátozva is.) Mert szerintem nem.
Az olyan fajta kényszermegoldások, hogy reggelenként motozzuk meg a diákokat (mindenféle fémkereső szuperherkentyűkkel), szintén nem jók, mert előbb-utóbb kijátszhatók. Ha rajtakapnak valakit azon, hogy fegyvert próbál becsempészni, azt nem szabadna "csak úgy" elereszteni, hogy nyugodtan próbálkozhasson újra-és-újra-és-újra-és.... Lefogadom, hogy a most mészárlásba kezdett gyerekeknek is volt már olyan előéletük, amiről az iskolában tudtak, és azt is nagyon valószínünek tartom, hogy volt már fegyverrel kapcsolatos konfliktusuk. Csak éppen nem kapcsolták le őket időben. Lebecsülték a velük kapcsolatos veszélyt. Az "ejnye-bejnyét" alkalmazták, nem pedig az elkülönítést, a speciális intézményekbe való beutalást.

De hogy ne legyen az USA mumus. Példát Magyarországról is lehet hozni, ahol pl. egy pszichológiát is ismerő tanerő támadt késsel a diákokra. Állítólag "meglepetésszerűen". Aztán meg kiderült, hogy k+1 pszichiátriai kezelésre szorult annak előtte, és ezt pontosan tudták is róla. Vajon a magyarországi esetben kiket kellett volna önvédelmi fegyverrel ellátni, hogy az események ne fajuljanak el? Nem inkább a lelki stabilitását elvesztett tanerőt kellett volna elkülöníteni?