Güsziológus Creative Commons License 2003.05.19 0 0 3476
19. szakasz
(Bánk – Álmosd)

Azt hiszem, hogy ezzel a túrával átlendültem a holtponton, mely múlt héten majdnem hatalmába kerített.

A Teljesítménytúrázók topicban már jeleztem, hogy ez a szakasz inkább ttúra, mint kéktúra. Jobban elfáradtam, mint az Őrség 50-en. Vártam a tocsogós szakaszokat, de csak homok volt. A táj viszont lenyűgözően szép. Dimbes-dombos, hatalmas ligetek, puszták, változatos erdők (sok az akác) és hatalmas nyárfák. Megváltás volt Álmosdon a hűvös udvarban kortyolgatni a sört.

Logisztikai szempontból ez a szakasz a legkritikusabb. Csak komoly plusz kilométerek árán lehet megszakítani Létavértes környékén.

Végül az alábbiak szerint teljesült:
Péntek délben kicsit korábban elhagytam munkahelyem és felültem a mátészalkai (zajtai) sebes vonatra. Szolnok után minden állomáson és megállóhelyen megáll!
Bánk megközelíthető a vasútállomást is érintő 9-es helyi busszal. Közlekedik fél óránként, óra 15-kor és óra 45-kor indul a végállomásról. A 16:13-kor pontosan érkező vonattól épp el lehet érni a buszt. Bánk Debrecen része, az iskola után szálltam le. A térképen is megtalálható az utca, Fácán utca. Ebben az utcában van a bolt és a kocsma. Van kicsit tovább templom is, de nem városnézés volt a cél.
Az eggyel korábbi megállónál keresztezi a műutat a kék jelzés, itt van a posta (nyitva 9:00 és 11:00 között). Ez tehát nem igazán nyerő hely!
Az iskola sem a legjobb, marad a Bemutatóház. Ez még eggyel előbb van, de mivel mindössze egy órám lett volna, úgy döntöttem, hogy kihagyom. Meg aztán nincs is bélyegző. Lenyomoztam. Nem volt semmi! Állítólag hamarosan lesz. Azt hiszem, itt fogom befejezni, hisz a Halápi csárda – Bánk szakasz még hátravan.
A Vekeri Pihenőközpontban aludtam, 1050 a beugró. Ebben van ágynemű, hideg-meleg víz a konténerben, vízöblítéses WC külön konténerben.
A tábor mellett étterem (itt lehet bélyegezni) és a DORCAS által üzemeltetett „Center”. A neten „DORCAS Debrecen” kulcsszavakkal minden fontos infó megvan. Négy személyes ház állítólag 6.000 Ft.
Álmosd és Debrecen között viszonylag elfogadható a közlekedés. 14:41-kor indultam és 19:53-kor érkeztem KÖKI-re. Közel egy órát kellett várni Debrecenben! Létavértesen volt fél órám, de a buszállomás és a vonatállomás között van közel két kilométer. Nem Bz-mot volt:o)

A távolság 36 kilométer, plusz a 4 kilométer kitérő. Az apróbb kavarások is kitettek 2 kilométert. A megyei füzet leírása korrekt, de vannak helyek, ahol figyelni kell. A lovas centrumot (itt bélyegeztem) elég nehezen találtam meg.

Álmosdon nincs szállás, de Létavértestől nincs messze a PIREMON lovas centrum (ez ugyanaz a hely, ahol bélyegeztem), itt 3.900-ért (szobaár) lehet megszállni.

Készül a részletes beszámoló is, talán nem felesleges.