klau1 Creative Commons License 2003.05.18 0 0 15

A fürdőszezonnak is koreográfiája van. Budakalász polgármestere, mint kora nyáron szokás, a héten kitiltotta a meztelenkedőket az Omszki-tóról. Mert a meztelenkedést egyetlen jogszabály sem tiltja ugyan, a közösség megbotránkoztatását viszont kiváltja. Budakalász népe pedig felháborodott.



Ám a naturisták aligha keserednek el. A mozgalomnak a tiltás eddig inkább használt. A legtöbben a létező szocializmus idején voltak. A Magyar Naturisták Egyesülete több mint 12 ezer taggal kezdte meg működését 1984-ben. A meztelenkedés akkor még politikai lázadásnak számított. A délegyházai bányató partján sokan tüntettek pucér hátsójukkal. 1990 nyarán még egymás mellett lobogott itt az SZDSZ, az MDF és a Fidesz zászlaja. A rendszerváltás után maradt a csupaszság öröme. A naturista egyesületeknek ma alig néhány száz tagjuk van, a szervezetlen meztelenek tíz-húszezren lehetnek. Külföldön jóval nagyobb klubok működnek. A magyar naturistákat fogadó kempingek általában kicsik, a légkör viszont rendkívül családias. „Senki nem is szeretné, ha felhígulna a közönség olyanokkal, akik csak az élvezkedésért jönnek” – magyarázza Németh Attila, a Naturisták Virtuális Klubjának elnöke. És a klub szónál érdemes megállni. A mondás, hogy ha két magyar összejön, három párt alakul, a meztelen magyarra is igaz. A meztelenek is kasztosodtak, és tetten érhető a belső feszültség, ha használható itt a kifejezés: egymás lenézése. A lépcsőfokok felülről lefelé: naturisták, nudisták, pucérak. Egy világ választja el egymástól őket.


Kétségtelen, a naturisták igazi civil szervezetet hoztak létre. Naturista strandokon kívül (Egerszalók, Budakalász, Újmohács, Gárdony, Debrecen-Látókép, Nyékládháza, Szolnok, Győr) vannak „hivatalos naturista szálláshelyek” is a jegyzékben: Balatonberény, Balatonakarattya, Kiskundorozsma, Délegyháza.


Az akarattyai Piroska Kemping naturistái arra büszkék, hogy a turizmus egész országban érezhető viszszaesése ellenére az ő forgalmuk alig csökkent. Igaz, a törzsközönség java külföldi – német és holland. Néhányan 8-10 hétig is itt vannak. A magyar naturisták azonban jobbára csak hétvégére jönnek – mondja Baross Gáborné kempingvezető. Tóth Béla, a Balaton Tourist Rt. marketingigazgatója kevésbé bizakodó, szerinte a jövőben a mezítelenek között is elképzelhető némi visszaesés. A naturizmus divatja letűnőben. – A valóságshow-k világában ez nem is meglepő. Minek kukkolni, ha a tévében élő közvetítésben többet mutatnak, mint egy nudista kempingben valaha is – véli Barossné, akinek szavai a mozgalom belső értékeit tekintve nem igazán megnyugtatóak. De hozzáteszi: „A meztelenek világa sokkal elfogadóbb, mint az átlagos társadalmi közeg. A naturisták nemcsak a ruháikat vetik le, hanem az előítéleteiket is.” Csak remélni lehet, hogy az öltözésnél nem történik meg ugyanez fordítva.