Alexander the Great Creative Commons License 2003.05.11 0 0 176
Letakart Bethlen-szobrot avatott Orbán

Index/MTI
2003. május 11., vasárnap 21:23

Zavarta a Nagy-Románia Párt nagyváradi tanácsnokát, hogy a városban felállított Bethlen-szobron magyarul szerepel a fejedelem neve és jelmondata. A szobrot így Orbán Viktor csak úgy tudta felavatni, hogy a feliratokat eltakarták. A hatóságok 25 millió lejes bírsággal fenyegették a szoboravatókat.

Fekete lepellel takarták le felavatása előtt Bethlen Gábor erdélyi fejedelem nagyváradi szobrának magyar nyelvű feliratát. A magyar nyelvű felirat miatt a szélsőséges nacionalista Nagy-Románia Párt egy városi képviselője tett feljelentést. Kifogása szerint bár a városi tanács és a kulturális minisztérium határozata szerint latin nyelven kellene szerepelnie a fejedelem nevének és "Ha isten velünk, kicsoda ellenünk" jelmondatának.

A hatóságok 25 millió lejes - 163 ezer forintos - pénzbírsággal fenyegették meg a szobor avatóit, ha a magyar nyelvű felirattal leplezik le a szobrot - mondta el az Indexnek Révész Máriusz. Petru Filip nagyváradi polgármester tiltakozásul el se jött a szoboravatásra - tette hozzá Orbán Viktor szóvivője.

A volt miniszterelnök mondta a szobor avatóbeszédét. A nagyváradi Petőfi téren felállított szobornál felolvasták Mádl Ferenc magyar köztársasági elnök üzenetét is a mintegy kétezer főnyi ünneplő ember előtt. Az ünnepségen megjelent számos romániai magyar és magyarországi közéleti személyiség, a magyar kormányt Alföldi László kolozsvári főkonzul képviselte.

Bethlen Gábor egész alakos szobrát még 1941-ben készítette el Kós András erdélyi szobrászművész. Avatását eredetileg tavaly augusztusra tervezték, a Reformátusok Világszövetsége Nagyváradon tartott európai nagygyűlése keretében. A szobor kiöntésének, felállításának költségeit abból a közel negyedmilliárd forintos támogatásból biztosították, amelyet az Orbán-kormány nyújtott a református nagygyűlés megszervezéséhez.

egyszerűen primitívek....