Firedog Creative Commons License 2003.05.08 0 0 4
A Grautiger tuti merlétöl van. Csak harlekin-harlekin, vagy harlekin-fekete párosításból jön elő.

Nagyon érdekes, amit a merle felülírásáról írtál. Annál is inkább, mivel némely dogos körökben az a vélemény, hogy nem egy, hanem 2 gén okozza ezen színeket: Az úlynevezett "clearing gén" felelős azért, hogy a merle kutya szürke alapszíne "feltisztuljon" fehérré.
Öröklésmenetét tekintve (a teória szerint) úgyanolyan mint a merle: Heterozigóta formájában a Merle kutyóból harlekint csinál, és homozigóta (domináns!) formában méhen belüli magzathalált okoz (idegrendszer nem fejlődik szabályosan). E szerint, ha nincs jelen egyáltalán a clearing gén, aggor grautiger a kutya....

Egy k*rva nagy probléma van csak ezzel az elmélettel: 2 grau után is egész jó arányban születnek harlekinek!!!

Továbbá nyitott kérdés még az is, hogy feketében mit okoz? Vagy csak hordozza?

************************************************
Hűha, volt egy első része is az alábbi copynak, úgyhogy azt is ide:
************************************************
A német dog fajtában is van néhány elírás a Zöldágh-féle könyvben. Mentségére szolgáljon, hogy a mai napig nem ismerik a merle-harlekin öröklésmenetét...

Nálunk még bonyolultabb a helyzet.
Ugye van a
* fekete (fehér mellfolt, farokvég, stb..)
* Mantelos (olyan, mintha egy fehér kutyát fekete köpeny borítana)
* Fehér alapon néhány nagy, szabályos fekete folttal rendelkezik (ezt harlekinek közt tartják számon, de szinte bizonyos, hogy nem az...)
* Harlekin: fehér alapon különböző méretű, szaggatott fekete foltokkal. Külön érdekes, hogy a foltok egy része szürkés vagy barnás színű - szinte mindíg. Zöldágh szerint ez merle.
* Grautiger/szürketigris. Most jön a poén: a Zöldágh könyv erről mit sem ir, pedig szinte minden alomban előforduló színhiba, előfordulási gyakoriságát szelekcióval sem lehet csökkenteni. Az amerikai irodalom, dogban, ezt a színt hívja Merlének!
Olyan, mintha két alapszíne lenne: megvannak a fehér foltok (a feketéhez, manteloshoz stb. hasonló elrendezésben) viszont a test nagy része szürke, és ezen vannak tépett szélű fekete foltok.
* Fehér: valószínűleg ezek a dupla merle kutyák. Előfordul köztük (gyakorisági sorrendben) a süketség és/vagy vakság és/vagy terméketlenség.

Viszont a hibátlan, termékeny egyedek igen nagy tenyészértékkel bírnak. Íme egy példány, mely Szilvásváradon fajtagyőztes lett: www.bombax-doggen.de

Azt nem tudom, hogy steril volt-e, de az tuti, hogy jól hallott és látott. A kör széléről elég bonyolult lenne "figyeltetni" egy süket és vak kutyát...

Előzmény: gitana19 (3)