Varjal, ne siess annyira. Az olaszoknal is leallitottak a finanszirozast, pedig allitolag tok jol reprodukalhato az o eszkozeikkel es a heliumtermelest is kimertek, meg az idofuggeset is.
Az 1989-es ERAB jelentest olvastam (korabban be is linkeltem), de azt jobb lenne elfelejteni. Egyreszt mar 14 eves, masreszt azota azert talaltak heliumot - ugye ez az egyik legsulyosabb kifogasa a jelentesnek, marmint hogy nincsenek reakciotermekek.
Egy 1989-es (ellenorizhetetlen) ujsagcikk nyoman en nem mernem mondani, hogy: Szóval Pons, a nagy felfedezö, újabban hidegfúziós teaforralókat gyárt... hát nem röhejes? Kollegakkal nem jo igy viccelni.
Miles-sel levelezek eppen, tok normalis urge, semmi newage-es nincs benne. Az a benyomasom rola, hogy nagyon alapos, lelkiismeretes, gyakorlatias ember. Kicsit megkeseredett, mert - szerinte erdemtelenul - a kollegak mindig csak viccelodnek vele, anelkul, hogy rendesen megneznek, amit csinal. Azt mondja, hogy most mar tok megbizhatoan tudja reprodukalni a tobbletho-termelest egeszen pici berendezessel es a fogyasztott villany sokszorosanak felel meg a hofelszabadulas. A helium-meresek megismetlesere nem kap penzt.
Az igaz, hogy nem lehetetlenitettek el teljesen, mert meg mindig tanithat valami kozepnyugati egyetemen, de aztan kb. ennyi.
Szoval a helyzet messze nem olyan rozsaszin, mint amilyennek fested. Ami meg a kvantumelektrodinamika holisztikus jelentoseget, stb. illeti: lehet, hogy Del Giudice tenyleg lokott, ezt nem tudom. Azt azonban biztosan tudom (legkesobb 1961 ota lehet tudni), hogy elegendoen bonyolult rendszerek leirasanal a kvantummechanika meg egeszen alacsony energiakon is megbukik.
Eleg altalanosan elterjedt nezet a fizikusok kozott, hogy az elmelettel csak nagy energiakon lehet gond (amikor ugye az egy reszecskere eso energia nagy). Egyebkent alapvetoen pontos, legfeljebb nem mindent tudunk rendesen vegigszamolni, mert nem eleg gyorsak a szamitogepek. No, ez nem igy van. Csak azt nem ertem egeszen, hogy ezt miert nem tudja mindenki.